hír cikk

A tudás az új Metszetben


Csépé | 2011.03.01
A pécsi Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontnak egy furcsa képe került az idei első Metszet címlapjára. Az egész szám a tudás témája körül forog: az Építészkongresszus sztárjainak munkáin kívül a BME Q épülete, egy madridi templomból lett könyvtár, Noll Tamás campusai, és két iskolabővítés fért bele.

A lap a már megszokott Metszet-rovattal kezdődik, ezúttal a pécsi tudásközpont épületéről Vukoszávlyez Zorán cikkén és a kivitelezői véleményen kívül Pelényi Margit és Csomay Zsófia hozzászólását is olvashatjuk.
Ötször négy oldalon ismerkedhetünk az Építészkongresszus idei sztárépítészeinek munkáival. A Vandkunsten iroda egyik alapítója, Jens Thomas Arnfred a koppenhágai Bernadotte iskoláról és a Bbb Kvistgaard szociális lakótelepről írt, Nuno Mateus az ílhavói Tengerészeti Múzeumot és egy marinhali családi házat mutat be. Egy szlovén borászatot (Bric) mutat be Boris Podrecca munkái közül Matthias Boeckl, míg maga a mester ír trieszti tengerparti fejlesztésekről. Jenni Reuter azt a szenegáli nőközpontot mutatja be Rufisque-ban, mellyel világhírűvé vált irodájuk, Vito Acconci pedig a Mura-sziget mellett két tervét ismerteti (Halomsírok Régészeti Bemutatója, Oss; Tűk és Peckek múzeuma, Ichihara).
Linazasoro templomból átalakított könyvtárát Nyáry Erika ismerteti, a magyar tudással kapcsolatos épületek közé pedig a BME Q épülete fért be Lázár Antaltól, valamint a mezőszentgyörgyi iskolabővítés Édes Gergelytől, Eleőd Ákos balassagyarmati iskolája, és Noll Tamás három campusépülete (Marosvásárhely, Debrecen, Budapest).
Két speciális rovat is van már a lapban: az Aktívház rovatban egy dániai, arhusi családi ház szerepel, a Zöld rovatban a tantermek megvilágításáról van szó.
Kissé a lap felépítése is megváltozott: az aktuális rovat a lap hátsó részére került, így előrébb kezdődnek az épületbemutató cikkek, hátra kerültek az aktualitásokkal foglalkozó írások, például dr. Becker Gábor Glasstecről szóló szakcikke.
A lap angol nyelvű összefoglalót is tartalmaz.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások