hír

Aláásták a Szépművészetit, lefelé tágasabb?


sebesp | 2016.04.02
A felújítás alatt álló Szépművészeti Múzeumban folyó munkákat mutatta be Baán László főigazgató, és Mányi István építész.

A csarnok alatt hatalmas gödör tátong, ahova felszín alatti raktárhelyiséget építenek az évszázados homokfeltöltés kiszedésével. A múzeum mintegy háromméteres magasságba emelkedő alapfalai közti tereket az építés idején homokkal töltötték fel, aminek kitermelésével viszonylag könnyedén lehet többlet helyekhez jutni. Végeztek már korábban hasonló munkákat, például a Barokk csarnok, vagy a belső udvarok alatt, ahol a nyolcvanas években kiállítótermek létesültek, üveg felülvilágítóval. Ezeket az udvar alatti kiállítótereket most kibővítve összenyitják egy térré az időszaki kiállítások számára, a felülvilágítókat pedig megszüntetik.

A Román csarnok alatti részen raktár létesül, a múzeum hátsó oldalán, az irodák helyén a jelenleg nyersre csupaszított terekben múzeumpedagógiai helyiségek kapnak helyet.

Az épület középtengelyének legvégén fekvő Michelangelo-teremben, a neoreneszánsz boltozat alá korábban épített galériát már nagyrészt elbontották, hamarosan a vasszerkezet is eltűnik, és a helyiségből újra kiállítóterem lesz.

Megújulnak többek között a felvonók, a légkondicionálás, a fűtés, a biztonsági rendszer. A munka 14 ezer négyzetmétert érint, 2400 négyzetméternyivel bővül a hasznos alapterület. Mindez körülbelül 9,5 milliárd forintba kerül és 2017 őszére lesz kész, de csak 2018 tavaszán adják át az 1800 előtti évszázadok nemzetközi és magyar képzőművészetének kiállítóhelyeként.

Forrás: nol.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások