cikk

Alacsony energiaigényű családi házak egyrétegű falszerkezettel


d.adel | 2022.10.19

Ma már bárki számára elérhető a gyors, korszerű, költséghatékony és környezettudatos építkezés. Az Ytong Lambda falazóelemek alkalmazásával a kiegészítő hőszigetelések idő- és költségvonzata megtakarítható.

Bár a közel nulla energiaigényt előíró kövevtelményrendszer életbe léptetése további két évet, 2024. július 1-re csúszik, mégis érdemes teljesíteni a követelményszintet már csak a jelentős energiaáremelkedések kompenzálása miatt is. Tehát javasolt alapul venni a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 6. mellékletében meghatározott közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje kapcsán meghatározott értékeket, mely alapján az épület energiafelhasználása 81-100 kWh/m2 évente, amiben a megújuló energia részaránya minimum 25 százalék. A Zöld Otthon Program (ZOP) a legalább BB energetikai besorolású, és legfeljebb 90 kWh/m2 primer energiaigényű új lakóingatlanokra terjedt ki.

Az Ytong pórusbeton ma már a „fehér tégla” szinonimájaként szerepel. Egyedüli falazóelemként rendelkezik „Környezetbarát Védjegy” tanúsítvánnyal, melyben a hazai független intézet szavatolja, hogy a termék megfelel a meghatározott környezetvédelmi követelményeknek. Továbbá optimális nyomószilárdságú, A1-es tűzvédelmi osztályba sorolt, nem éghető minőségi falazóanyag. A számos érv mellett ráadásul az Ytong Lambda termékek alkalmazásával egyrétegű, alacsony energiaigényű családi házak valósíthatók meg kiegészítő hőszigetelés nélkül, ami ezekben az alapanyag- és munkaerőhiányos időkben roppant nagy előny.

Az Ytong Lambda 37,5 cm vastag termékek használatával a követelményeknél jobb hőszigetelő képességű falak (U=0,22 W/m2K) építhetők úgy, hogy közben nem generálunk – esetleg nem átgondolt kiegészítő hőszigetelés beépítésével – páratechnikai problémákat sem. A vállalat stratégiája, hogy figyelemmel kíséri az aktuális piaci igényeket, és ezekre reagál.

Az innovációs termékfejlesztés és a gyártásoptimalizálás eredményeként 45 cm vastag termékkel bővült az Ytong Lambda termékek szortimentje. Az Ytong Lambda 45 egyrétegű energiahatékony falszerkezet növeli a beruházás értékét, hisz már idén megfelel a jövő évre tervezett szigorodó energetikai előírásoknak (U=0,19 W/m2K). Az Ytong Lambda 50 cm-es elemeivel pedig már passzívházak mutatóihoz közelítő (U=0,16 W/m2K) hőszigetelő képességű falazatok építhetők egyetlen munkafolyamattal.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások