sebesp | 2012.02.02
Miközben az egész világ az euró-válság miatt aggódik, a fizetőeszköz egy kiváló tulajdonságára derült fény.
Az őrültség emlékművének nevezte Frank Buckley saját alkotását, egyben új otthonát, melyet felaprított használt bankjegyekből épített. A munkanélküli ír művész, sok (európai) honfitársához hasonlóan hatalmas, 365.000 eurós házvásárlási hitelt vett fel a nagyvonalúan kölcsönző bankoktól. Az Írországban már 2007-ben elkezdődött válságot éppen az - általam akkoriban csak világméretű pilótajátéknak nevezett - könnyű hitelek okozták, aminek következményeivel kell együtt élnünk 2012-ben is.

Frank kénytelen volt új lakás után nézni, mivel az akkor megvásárolt otthont azóta elvált felesége lakja. Némi levelezgetés, és egyéb bürokratikus papírmunka után hozzájutott az áhított építőanyaghoz, az 1,4 milliárd bezúzott uniós bankót, melyből egy négy éve üresen álló dublini irodaház földszintjén építette meg új otthonát. A kivont bankjegyekből téglákat készítet, majd az egykor egyenként 40-50.000 Eurót ért elemekből húzta fel a falakat. Decemberben be is költözött lakásába, amit jelenleg konyhával bővít. Hőszigetelésként a padlót is bankjegyekkel borította, amivel nagyon elégedett, takaró nélkül alszik.

„Mondhattok akármit az euróról, az biztos, hogy kiváló szigetelőanyag” – mondja az ír művész, újrahasznosítási potenciálja láttán pedig környezettudatos mivoltához sem férhet kétség.

Forrás: Reuters

Képek: Melvin Brennan
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások