Rajki Diána | 2016.12.16
„You begin with the possibilites of the material” – Robert Rauschenberg.

A CREATON South-East Europe Kft. anyavállalata, az ETEX 1905 óta foglalkozik szálcement anyagok gyártásával. E hosszú időszak alatt igen nagy tapasztalatra tett szert magas minőségű szálcement anyagok előállításában, köszönhetően elkötelezettségének az anyag értékei mellett.

Az EQUITONE szálcement homlokzatburkolati anyagok fő üzenete az építészek számára, hogy bemutassa a szálcement mint anyag valódi értékeit. Az EQUITONE túlmutat azon alapvető funkcióján, hogy magas minőségű, időtálló homlokzatburkolati lapként szolgálja az építtető igényeit. A szálcementnek mint anyagnak egyedi, semmivel össze nem téveszthető arcát mutatja be.

Ezért az EQUITONE a tervezőkkel szorosan együttműködve kutatja az építészek igényeit és elemzi visszajelzéseit, párhuzamosan elkötelezetten keresi a szálcementben rejlő további lehetőségeket: mit rejt még magában az anyag, milyen lehetőségek vannak, hogy megmutassa a szálcement igazi világát.

Ma már hagyomány, hogy évről évre új felület, új szín kerülhet a tervezők kezébe. Így 2014-ben mutattuk be az EQUITONE [tectiva] család új színét, az antracit TE80-at, mely a tervezők által igen kedvelt lett. 2015-ben mutattuk be az EQUITONE [linea] lapokat, amely három dimenziós hatást kölcsönöz a lapokkal borított felületnek. A bordás felület folyamatosan reagál a napszaknak megfelelő fényhatásokra, így egy élő, árnyalatát folyamatosan változtató izgalmas homlokzati felületet ígér.

2016-ban két újdonságot is ajánlunk a tervezőknek, az EQUITONE [tectiva] új színét a TE15-öt, mely szín az igen népszerű TE20-nál kissé világosabb, markáns ezüstös színével gazdagítja a [tectiva] család anyagában színezett lapjait.

Ezzel párhuzamosan kerül a tervezők asztalára az EQUITONE [materia], amely már nevében is sejteti, hogy az anyag lehetőségeinek új mérföldköve. Az új felület mottója is erre utal: Keresd az anyag lehetőségeit.

Az idézet (szabad fordításban) Robert Rauschenbergtől (1925-2008) származik, aki amerikai születésű festő és grafikus volt. Műveire jellemző volt a kapcsolatkeresés profán és művészi között, kereste a mindennapi anyagokban rejlő lehetőségeket, plusz üzeneteket. A funkció és a művészet mezsgyéjén alkotva készültek grafikái, szobrai és festményei.

Az EQUITONE [materia] feltárja előttünk a szálcement új arcát. A lapok Németországban készülnek. A természetes légszárított nagy sűrűségű szálcement lapok, a szálcement teljesen kezeletlen felülete rusztikus oldalát mutatja, tapintása egyszerre nyers és bársonyos. Jellemző rá a táblán belüli homogén színárnyalat, míg az egyes táblák közti finom tervezett árnyalatkülönbségek inhomogén, élő makrófelületet ad az épület homlokzatának. Mivel a felület teljesen kezeletlen, pára és nedvesség hatására a lapok árnyalata természetes játékba kezd reagálva a környezeti hatásokra.

Az új anyag felülete különleges mechanikai eljárás eredményeként jön létre, amely eljárás szabadalmi oltalom alatt áll, így ismét olyan anyagot tudunk bemutatni a tervezőknek, ami csak az EQUITONE-ra jellemző.

www.equitone.hu

 

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások