hír Bjarke Ingels BIG Egyesült Államok várostervezés

Bjarke Ingels egy ötmilliós új város tervezésébe kezdett


sebesp | 2021.09.04

Egy olyan új amerikai város létrehozása a cél, amely globális mércét állít fel a városi élethez, kiterjeszti az emberi potenciált, mely mestertervvé válik a jövő generációi számára. A kérdés az, hogy a semmi közepén épülő város kiket vonz majd a befektetési szerencselovagokon kívül.

A város ötlete Marc Lore vállalkozótól származik, aki korábban a Walmart e-kereskedelmi részlegének vezérigazgatója volt. Lore ötlete az, hogy egy nagy földterületet vásárol meg, amelyet egy közösségi alapnak adományoznának, hogy annak növekvő értéke finanszírozhassa a város fejlődését, és javítsa a lakosainak jólétét. 

Telosa az Egyesült Államok nyugati részén, egy 150 000 hektáros, lakatlan területre épülne. "Adott egy véges mennyiségű földterület, és ezt a földet nemzedékekkel ezelőtt vették tulajdonba – közösségeket hoztak létre, adódollárokat használtak a föld értékébe való befektetéshez, és ezért a föld értéke idővel növekedett, a földtulajdonosoknak nem kellett semmit termelniük vagy kockázatot vállalniuk." – magyarázza Lore a Telosa weboldalán. "A föld lényegében egy sivár sivatagdarabból akár milliárdokat érő modern városává válhat. De vannak még nyitott kérdések: mi lenne például, ha ez a föld egy közösségi alap tulajdonában lenne?" 

A financiális koncepcióban ugyan kétségtelenül fellehető egyfajta logika, de nehéz nem észrevenni a piramisjáték párhuzamot sem az elképzelésben.

Bár a tervek szerint az elkövetkező 40 évben ötmillió lakosra növekedne a lélekszám a szervezők szerint, 2030-ra mindössze egy 50 000 lakosú város létrehozása a cél. 

Nagy vonalakban a brit urbanista, Ebenezer Howard Garden Cities (Kertvárosok) elveit követve a város sűrűsége körülbelül 33 ember lenne hektáronként, ami nagyjából megegyezik San Franciscóéval. Emellett Lore szerint a Telosa építése a semmiből lehetővé tenné, hogy "a világ fenntarthatóbb városa" legyen.

A város "változatos lakhatási lehetőségeket" tartalmazna, amelyek "mindenki számára elérhetőek". A település központjában egy Equitism névre keresztelt hatalmas kilátót építenének, amelyet sokemeletes épületek tömbjei vennének körül. A Telosa buja növényzettel borított központi parkjából emelkedő Equitism-torony a város fáklyaszerű jelképe lenne.

Bjarke Ingels, a világ egyik legsikeresebb építészeti stúdiójának, a BIG-nek alapítója nem játszik kicsiben. Nemrég indított egy lakóépületek tervezésével foglalkozó céget, amelynek célja, hogy "újragondolja otthonaink építésének módját".

Emellett az egész bolygóra vonatkozó mestertervet is készít, hogy "bebizonyítsa, hogy a meglévő technológiákkal elérhető a fenntartható emberi jelenlét a Földön".

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások