sebesp | 2023.10.23

A Brooks + Scarpa építésziroda javasolja a Breuer Marcel tervei alapján épült, Washington DC városképének ikonikus darabjaként számon tartott épület kortárs újragondolását.

A jövő év márciusáig látogathatő BRUTAL DC kiállítás részeként a Brooks + Scarpa újragondolta Breuer Marcel Robert C. Weaver Federal Buildingjét, amely egy az Egyesült Államok szövetségi kormányának tulajdonában álló 10 emeletes, 700 000 m2-es irodaház Washington D.C.-ben. 1968-ban fejezték be, és az Egyesült Államok Lakás- és Városfejlesztési Minisztériumának (HUD) központjaként szolgál.

Sok amerikai városhoz hasonlóan Washington DC belvárosa is ismerős válsággal néz szembe a távmunka megugrása miatt. Országszerte a belvárosi területek üresen maradtak, mivel a dolgozók, a lakosok és a látogatók elköltöztek. A főváros helyzete azonban eltér a többi amerikai városétól. Egyedülálló tényező, hogy a belvárosi irodaterületek jelentős része egyetlen bérbeadó: a szövetségi kormány irányítása alatt áll. Az Egyesült Államok Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatalának legutóbbi jelentése rávilágít a probléma súlyosságára. Januárban, februárban és márciusban három hét alatt a 24 szövetségi ügynökség főhadiszállása közül 17, amelyek elsősorban Washingtonban találhatók, átlagosan csak 25%-át használta ki épületkapacitásának. A kihasználtság ezekben a központokban körülbelül 10 és 50% között mozgott.

E kihívások leküzdése érdekében a Brooks + Scarpa javaslata a meglévő épület központi és elavult belső magjának módosítását és eltávolítását vizsgálja, valamint  új központi, többcélú belső és külső térrel való helyettesítését, amelyet a központi udvarban lévő kertként alakítanak ki. Számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek az épületet inkább közösségi összekötővé tennék, mint független elemként.

A meglévő épület mintegy 45%-át 350 db, megfizethető lakássá alakítanák át, ami nem csak a nagyon hiányzó otthonokat biztosítja, hanem a meglévő irodaterületeket is megfelelő léptékűvé teszi, hogy megfeleljen a jelenlegi és jövőbeni csökkenő igényeknek. Az alternatív tervek között szerepel co-living, közös lakótérrel, ahol a lakóknak saját hálóhelyeik vannak, de más tereken, például konyhákon, nappalikon és helyenként akár fürdőszobákon is osztoznak. Ezzel a bérlők számára optimalizálják a közös területek és szolgáltatások előnyeit, ugyanakkor csökkentik bérleti költségeket. Ez az olyan értelmű rugalmasságot is növeli, hogy szükség esetén vissza lehet alakítani as épületet iroda funkcióra. Az újonnan átdolgozott irodaterületek sok, a lakókékhoz hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, közös kényelmi lehetőségeket hoznak létre, és így alacsonyabbak a költségek, mivel kevesebb privát irodaterületet kell bérelni.

Az átalakítés eredményeként az épület küső megjelenése is lényegesen megváltozna, a jelenlegi homogén, raszteres beton homlokzatot rá pplikált színes, burjánzó üveg formák "gazdagítanák", Valljuk be, az efféle látványépítészeti elemek nem kifejezetten a Breuer Marcel nevéhez kötődő stílusirányzatot képviselik. Bár ki tudja, talán a huszadik század pécsi születésű "sztárépítésze" a korszellemet követve örömmel venné a stílustörő megújulást.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások