hír Budapest100

Budapest100 + 50 = ünnepeljük együtt a 150 éves házakat!

Ez az 50 épület vesz részt az idei Budapest100 programjában


Ware-Nagy Orsolya | 2023.04.13

A Budapest100 közzétette az idén megnyitó és programmal készülő 50 ház listáját. A városegyesítés 150. évfordulóját közösségi művészeti projekttel is ünneplik, amelyre a pályázatokat április 16-i határidővel várják. A részletes, teljes programot április végén ismerhetjük meg. 

Már nyilvános a Budapest100 május 13-14-i hétvégéjén megnyitó házak listája – pont 50 épület csatlakozik idén a programhoz.

A Budapest100 a Kortárs Építészeti Központ építészeti és kulturális fesztiválja, 2011-től hozza össze a lakóközösségeket és a városlakókat a nyitott házak hétvégéjén, minden évben. Idén a 150 éves épületeket szólította meg, az 1873-as városegyesítés évfordulójának alkalmából. A programban résztvevő házakon keresztül nemcsak az elmúlt másfél évszázad alatt itt lakók történeteit ismerhetjük meg, hanem a városegyesítés korának társadalmi, gazdasági és kulturális sokszínűségét is.

Bár a tematika mindhárom városrész – Pest, Buda és Óbuda – közös történetét felöleli, többé-kevésbé eredeti formájukban megmaradt 150 éves házakat történelmi okokból szinte csak Pesten találunk. Budán elvétve akad egy-egy korabeli épület, Óbudáról pedig szinte teljesen eltűntek ennek a korszaknak a hírmondói. 

A tavalyi kibővített, négy napos eseménysorozat után idén is ugyanilyen gazdag lesz a program: közösségi művészeti alkotással kezdődik a három városrészben (május 11.), sétanappal folytatódik (május 12.), majd a hagyományos nyitott házak hétvégéjével zárul (május 13-14.).

A rendezvény első napjára a Budapest100 közösségi művészeti pályázatot is hirdet Városvariációk néven. A jelentkezés mindenki számára nyitott, és minden formailag megfelelő, határidő előtt benyújtott pályázat bekerül a programba. A szervezők három kategóriában várják a műveket: városi hangok rövid felvételeit, a város jellegzetes színeit bemutató fotókat és izgalmas történeteket. A beérkezett anyagokból felkért művészek bevonásával valósul meg Budapest születésnapi ajándéka egy összművészeti est keretében. A teljes felhívás és a jelentkezési űrlap ezen a linken található.

A teljes, részletes program április utolsó hetére várható. A nyomtatott programfüzet elérhető lesz a Kortárs Építészeti Központban, az OSA Archívumban és más kijelölt helyeken, amelyekről a szervezők majd a Budapest100 honlapján és social media felületein tájékoztatnak.

Forrás: sajtóközlemény
További információ: Budapest100 – 2023

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások