hír cikk exkluzív Budapest világ legszebb városai World ChaCha

Budapestet a világ második legszebb városának választották egy felmérésen


Ware-Nagy Orsolya | 2018.05.11
Az MTI is közölte a hírt, miszerint egy a Bloomberg hírügynökséghez kapcsolódó internetes portál összegyűjtötte a világ legszebb városait, és a listán Budapest a második helyen áll. Természetesen minden efféle összeállítás szükségképpen szubjektív, és sokféle szempont játszhat szerepet, azért egy pillanatra megállhatunk – és örülhetünk a hírnek.

A World Chacha oldalon megjelent lista, amelyet az elmúlt 24 órában számos hírportálon olvashattunk, a következőképpen alakul:

  1. Velence
  2. Budapest
  3. Róma
  4. Firenze
  5. Kiotó
  6. Rio de Janeiro
  7. Párizs
  8. Amszterdam
  9. Edinburgh
  10. Prága

Budapestet rendszeresen választják a világ legszebb városai közé, a turistákat lenyűgözi a várost kettészelő Duna adta gyönyörű vízparti panoráma (mi ehhez a távlati kilátáshoz képest a Donaukanal vagy akár a Szajna!), a Parlament, a Budai Vár látványa, és leginkább az elmúlt 10-15 évben a belvárosi, történelmi utcákon pezsgő éjszakai élet, az éttermek és szórakozóhelyek változatos kínálata, valamint a gyógyfürdők.

Miközben örülünk (örüljünk!) a hírnek, megjegyzendő, hogy valószínűleg a város viszonylagos olcsósága (nem vidéki városainkhoz, de, mondjuk, a nyugatabbra fekvő fővárosokhoz képest mindenképp), és az ennek felismeréséből kinőtt buliturizmus is hozzájárult ahhoz, hogy fővárosunk felkerült az európai fiatalok bakancslistájára. Az utóbbi időben már egy belvárosi nyáreste kötelező eleme az utcán végigcsörtető, globlishül gurgulázó legénybúcsúzók csapata. Kelet és nyugat határán fekszik Budapest ebből a szempontból (is), hiszen a nyugati turisták számára megfizethető árak mellett az épületek, utcaképek, különösen a XIX. század emlékei mindenképp nyugat-európai formavilágúak és színvonalúak, miközben sok idelátogató egyetért, hogy van a városban valami, ami sok nyugatabbra fekvő nagyvárosból már kiveszett, valami spontán, nőtt jelleg, amit a turizmusnak és a városarculat brandingjének való megfelelési kényszer sok helyről már kipusztított, és a történelmi nagyvárosok mindinkább önmaguk múzeumaként élnek tovább. (Csak nehogy annyira megszeressék Budapestet, hogy a turizmusra adott reakcióként innen is kivesszen az a valami.)

Ezzel azonban nem kicsinyíthetjük a város érdemeit, sőt, érdemes egy kicsit hátralépni és észrevenni, hogy Budapest, amely a magyar vidéki fiatalok számára az egynapos osztálykirándulások, esetleg családi nagybevásárlások, szervezett kiállítás- vagy színházlátogatások helyszíne, a fővárosiak pedig hajlamosak elmerülni a mindennapos kényelmetlenségek, az útfelújítások, -lezárások, metrópótló buszok okozta bosszúságokban, tehát ez a fejlődő, virágzó, átalakuló és történelmi múltú nagyváros – mások szerint is – szép. Akár szerethetjük is, ha úgy döntünk – így is, úgy is a miénk.

(N.B., Bécs, ahová mi, magyarok, igen gyakran járunk csodát látni, például nem is szerepel a tízes listán.)

Forrás: MTI; World Chacha

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások