hír díj Budapest Egyesült Királyság London O'Donnell + Tuomey RIBA

Budapesti beruházások is vannak a RIBA idei díjazottjai között


sebesp | 2018.11.22
Fiatal brazil építészek által tervezett gyermekfalunak ítélte oda idén nemzetközi építészeti díját a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA), amelytől nemzetközi kiválósági díjat kapott a Közép-Európai Egyetem új budapesti épülete és a négyes metró.

A RIBA International Prize 2018 nyertese a Sao Pauló-i székhelyű Aleph Zero építésziroda és Marcelo Rosenbaum dizájner által tervezett bentlakásos iskola épületegyüttese, amelyet Brazília északi részén, az esőerdő szélén, távol a városoktól építettek fel fából és vályogból. Az Aleph Zero építészirodát a harmincas éveiben járó Gustavo Utrabo és egykori diáktársa, Perdo Duschenes hozta létre.

A Gyermekfalu 540, a Canuanã Iskolában tanuló gyermek számára biztosít szállást. A Bradesco Alapítvány által működtetett és finanszírozott negyven iskola egyike, amely hátrányos helyzetű helyi gyermekeket oktat. Az alapítvány egy nagy gazdaságot tart fenn tocantini régió egy távoli területén, ami az iskola működésének alapjául szolgál, és szállást biztosít mezőgazdasági dolgozóknak, tanároknak és 840 gyermeknek, számos iskolaépülettel, étteremmel és egy kis kórházzal.

A szálláshely két egyforma épületben, az iskolai két oldalán helyezkedik el, lányok és fiúk számára. Mindegyiket hatalmas fagerendás tető határozza meg, amely szabadonálló faépületek fölött helyezkedik el. A tetőt az elegánsan részletezett, rétegelt-ragasztott fagerendák és oszlopok rácshálózata tartja. Nagy méretű nyílások találhatók a parkosított udvarok felett, amelyeket a kollégiumok kereteznek. Mindegyikben 6 gyermekágy van, és egyedülállóan mintázott ajtólapjaik különböztetik meg egymastól. A bútorokat egyedileg tervezték az épülethez, és minden szobához WC, zuhanyzó és mosoda tartozik, amelyeket kézzel a helyszínen készítettek perforált téglafalon át szellőztetnek.

A díjnyertest egy szűkített négyes listáról választotta ki az Elizabeth Diller építész vezette zsűri, a listán szerepelt a Közép-Európai Egyetem új budapesti épülete is.

A bizottság tagjai:

  • Elizabeth Diller, Diller Scofidio + Renfro, Chair of the Grand Jury
  • Joshua Bolchover, Co-Founding Director of Rural Urban Framework
  • Kazuyo Sejima, Founding Partner of SANAA
  • Gloria Cabral, Partner of Gabinete de Arquitectura
  • Peter Clegg, Senior Partner of Feilden Clegg Bradley Studios

Az intézet nemzetközi kiválóság díjat (RIBA Award for International Excellence) adományozott 16 ország 20 új épületének és infrastrukturális fejlesztésének, köztük az O'Donnell + Tuomey ír építésziroda tervezete Közép-Európai Egyetem új budapesti épületének és a Főmterv–Palatium–Uvaterv tervezte budapesti M4-es metrónak.

A RIBA 2016-ban adta át először nemzetközi építészeti díját, amelyet azzal a szándékkal hoztak létre, hogy az innovációra és haladásra ösztönző építészetet ünnepelje. A díjat bármely építészeti alkotás elnyerheti.

(MTI / RIBA)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások