sebesp | 2012.09.04
A 80-as években leginkább építészetelméleti írásairól megismert Jenks a napokban egy gigantikus földből formált női alakkal rukkolt elő.

A Baltimore-ban született Jenks, a modern és posztmodern építészet egyik legismertebb teoretikusa, „főállásban” számtalan díjjal elismert kert- és tájépítész, jelenleg Skóciában él. Most elkészült munkája, a Northumberlandia, egy gigantikus női alak, amely másfél millió tonnányi külszíni bányászatból újrahasznosított kőből, földből, agyagból készült, két és fél évi munkával. A szobor területe nagyobb, mint hét futballpálya, magassága eléri a 34 métert, felületén összesen négy kilométer gyalogos ösvényt építettek meg, a valaha készült legnagyobb emberalakot ábrázoló alkotás.

Hogy Northumberlandia egy eltemetett istennő-e, vagy csupán egy dombocska, üzen-e valamit a földön kívüli civilizációk számára vagy sem nem tudni. Annyi biztos, hogy a Blagdon Estate nevű nyilvános park központi eleme lesz, és a Skóciával határos északkelet-angliai terület turisztikai fejlődését remélik megnyitásától.

Képek: northumberlandia.thelandtrust.org.uk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások