cikk euroconstruct lengyel építési piac

Covid? Ukrán háború? Oda se neki: a lengyel építőipar fejlődése töretlen


buildecon | 2024.02.06

A lengyel építőipar azon kevés ágazatok egyike volt amely immunis maradt a pandémia gazdasági következményeire. Ennek egyik oka, hogy a lengyel kormány nem kényszerítette az építkezés leállítására a vállalatokat, mint ahogy a spanyol, az osztrák vagy a belga. Bár az ukrán háború hatása nagyobb volt, ez sem állította meg a tartós éves növekedést.

Korlátozott Covid-hatás a lengyel építőiparban 

A pandémia alatt a lengyel építőipari vállalatok szigorított higiéniai körülmények mellett dolgoztak, de a kormány fontosnak tartotta, hogy ne legyenek lezárások. A járvány előtti időszakhoz képest mintegy 5%-20%-kal alacsonyabb hatékonyságuk volt melynek oka az ukrán és fehérorosz vendégmunkások elvándorlása, az import építőanyagok szállítása és a hatósági munka lelassulása miatt elhúzódó adminisztratív eljárások voltak, valamint bizonyos építőanyagok jelentős drágulása. A Covid által okozott gazdasági válságnak viszont csupán mérsékelten negatív hatása volt a lengyel építőiparra - véli Mariusz Sochacki az Euroconstruct lengyel partnerintézetétől. Míg 2020-ban az Euroconstruct 19 ország összépítési teljesítménye 4,6%-kal csökkent, a lengyel csak 0,6%-kal.

A Covid-sokk után 2021-ben megélénkült az európai építőipar és a 19 Euroconstruct országban 5,3%-kal, Lengyelországban 4,7%-kal nőtt a szektor teljesítménye. A lengyel kormány ún. „Válság elleni Pajzs” programja lehetővé tette az állami beruházások (elsősorban az út-, vasút-, energia- és vízépítési szegmensben) fenntartását és növelését, kompenzálva a csökkenést az önkormányzati és magánberuházásokban (főleg nem lakáscélú: iroda, szálloda, üzlethelyiségek). A visszaesés nem ugyanolyan mértékben érintette az építőipar szegmenseit: 2021-ben kétszámjegyű növekedés volt az új lakóépületek építésében (19,6%), a mélyépítésben jóval alacsonyabb (+3,1%), míg a nem lakásépítés 1,2%-kal csökkent.

Az ukrán háború sem állította meg az építési piac bővülését

Ahogy a pandémia elején, a háború elején is megszakadtak az ellátási láncok, különösen keleti irányból, mely bizonyos építőipari termékeket drasztikusan megdrágított. Az áremelkedés és az infláció rontotta az építőipar jövedelmezőségét a 2022-es kivitelezés első szakaszában, elsősorban a hosszú távú szerződések esetében. 2022 végére viszont jelentős gazdasági és építési teljesítmény-növekedés volt Lengyelországban és az új lakásépítés finanszírozási feltételeinek drasztikus romlása 2022-ben (kétszámjegyű jelzáloghitel-kamatok emelkedése) nem állította meg a lakásépítés magas aktivitását. Bár a lakásépítések száma csökkent, több lakást fejeztek be a korábbi évek rekordszámú lakásindításának köszönhetően.

Tavaly a lengyel gazdaság növekedése némileg lelassult és az építési teljesítmény az előző évi igen erőteljes növekedés után stagnált, elsősorban a lakóépületek 3,1%-os csökkenése miatt (az előző évi 15,2%-os növekedéssel szemben). Ennek ellenére míg a 19 Euroconstruct ország teljes építési piaca 1,5 százalékos növekedést tudott csak elkönyvelni 2020 és 2023 között, a lengyel építési piac bővülése 2023-ban 15,4% volt.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások