sebesp | 2021.11.11

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új épületeinek terveit a nemrégiben lezárult tervpályázat eredményeként a KÖZTI és a Hamburg C. készíthetik.

"Új egyetemi campus épül fel 2026-ra a pesti belvárosban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa. Nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdettünk, amelynek zsűrijében helyet kapott az Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara delegáltjai mellett Budapest Főváros és Józsefváros főépítésze is. Izgalmas viták után egyhangú szakmai döntés született. Az új campus a Bölcsészet- és Társadalomtudományi és részben az Információs, Technológiai és Bionikai Kar otthona is lesz. A pályázat győztese: Tima Zoltán és Kruppa Gábor, a KÖZTI és a Hamburg C. vezető tervezői. Ők készíthetik el közösen az új campus részletes terveit."  tudatta Fürjes Balázs államtitkár közösségi felületén.

A Pázmány campusfejlesztése egy összetett feladat: egyetemépítés, műemléki felújítás és városfejlesztés is egyben, melynek eredményeként közel 4000 hallgató és közel 500 oktató kap új otthont a Palotanegyedben, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben. Az új campussal csökken az egyetem széttagoltsága, így nem kell majd a diákoknak és oktatóknak annyit ingázni.

Az oktatási és oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó alapfunkciók mellett kiemelten fontos egy modern egyetemi könyvtár, és ahhoz tartozó olvasótermek biztosítása. Mind a nemzetközi, mind a hazai oktatás-kutatás elengedhetetlen feltétele, hogy megfelelő kutatóhelyek jöjjenek létre az adott területeken. További kiemelt célkitűzés egy modern multifunkcionális sportlétesítmény, illetve szakkollégium megvalósítása.

A Bírálóbizottság pozitívan értékelte, ha az épületegyüttes:

  • építészeti összhatása, tömegeinek megfelelő aránya, városképi megjelenése gazdagítja a történeti környezetet;
  • nyugodt, határozott, múló divatoktól mentes formálásával példát ad a takarékos, környezetével hosszú távon harmóniában létezni képes építészetre;
  • a tervezési program követelményeinek betartását; a funkcionális kapcsolatok színvonalas megoldását;
  • kivitelezésének várható költsége kedvező; fenntartásának várható költsége kedvező; üzemeltetése és karbantartása energia- és erőforrás-hatékony.

A leendő campus tömbjét három 19. századi, műemléki palota szegélyezi. A Festetics-palota (az Andrássy Egyetem otthona), az Esterházy- és a Károlyi-palota. Utóbbi kettő az új campusnak is része. Ezek fel lesznek újítva, csak úgy, mint a Magyar Rádió korábbi épületének homlokzata.

Az ingatlanegyüttes a volt Magyar Rádió tömbjének területén helyezkedik el, a Nemzeti Múzeum mögötti Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt tömbben. A Nemzeti Múzeum 1847-ben átadott épülete az 1860-as évek elejéig a plébánia- templom, a Nemzeti Színház, a Ludovika, az Orczy- kastély és füvészkert mellett szinte egyedül képviselt építészeti értéket a Józsefvárosban. Majd 1861-ben, az országgyűlés a Nemzeti Múzeumban való ülésezésének okán a környéken tervezték elhelyezni a képviselőházat, amely évekkel később,

1865-ben épült fel a Bródy Sándor utca 6. sz. alatt, Ybl Miklós tervei alapján. Ez eredményezte az arisztokrácia megjelenését a múzeum körüli utcákban, megkezdődött a ma Palotanegyedként ismert terület beépülése városi palotákkal.

A telektömb Múzeum utcai oldalán a Károlyi- palotához tartozó kert, a Szentkirályi utcai sarkon pedig a palota finanszírozását biztosító Károlyi bérház állt. A palota és bérház együttese meghatározta a tömb osztottságát: a múzeum felé palota építésére alkalmas nagyobb méretű, a Szentkirályi utca felé jobban megosztott, kisebb telkek sora alakult ki.

A Károlyi palota 1949 óta műemléki védettség alatt álló, egyemeletes, szabadon álló palota, amely a neoreneszánsz egyik legszebb budapesti emléke, Ybl Miklós alkotása. A zárt, fedett udvart körülvevő palota mögött terült el a nagyobbik kert, amely a historizmus kertekben való megjelenésének egyik legkorábbi példája.

Az Esterházy palota egy-, illetve kétemeletes, szabadon álló, U alaprajzú főúri palota, amely hátsó, egykori istállói toldalékszárnnyal rendelkezik, neoreneszánsz homlokzati architektúrával és kiemelkedő értékű műemléki értékű belső terekkel, köztük a Márványteremmel.

A Magyar Rádió térfoglalása már a II. világháború előtt elkezdődött. A Károlyi palota és Esterházy-palota megszerzésén túl három Szentkirályi utcai házat is használatba vett. A lebontott Nemzeti Lovarda helyén modern irodaházat emeltek, végül az Üzemépülettel beépült a Festetics-palota egykori kertje.

A Bródy Sándor utca 5-7. telek üresen álló hátsó részén álló stúdiópalotát Gerlóczy Gedeon tervei szerint építették, amely azonban a kivitelezés elkészülte után nem sokkal szűkösnek bizonyult. Így az épületet a mögötte található egykori kert felé bővíteni kezdték, köztük a közismert 6-os és 22-es stúdiókkal. A Rádió terjeszkedésének következő lépése az 5. számú épület 7. számúval való összekapcsolása, átépítése. A tervek szerint a két épületet a főfalak áttörésével kötötték össze. Az 1956-os forradalom alatt a 7. sz. épületrész bejárat feletti három tengelynyi homlokzati fala két emeleten leomlott, az 5. sz. épületrész utcai fala majdnem teljesen kidőlt, a födémek leszakadtak. A helyreállítási munkákat az eredeti állapotnak megfelelően végezték. Az épületek utca felőli homlokzata jelenleg városképileg védett.

A leendő campus területén lévő Károlyi és Eszterházy paloták műemléki értékének megőrzése, tiszteletben tartása és az új beépítések színvonalas igazodása, alapvető tervezői elvárás. A Pollack Mihály tér felé néző paloták és az új beépítések együttesének struktúrája, tömeghatása és látványa építészeti érték növekedést jelenthet, ezért kiemelt építészi feladat.

Egy zöldfelületekkel tagolt, új városközpont, egyetemi központ, és egy izgalmas közösségi tér születik, nemcsak a pázmányosok, hanem minden budapesti számára. A campus területén 4000 négyzetméter új, minőségi zöldfelület jön létre. Zöldtetők és zöldhomlokzatok tüntetik el a főváros blső részének hagyományosan jellemző elemeit, a tűzfalakat.

Az új campus minden élethelyzetben „kényelmes” lesz. Családbarát egyetemet építünk, a legtöbb szinten baba-mama szoba is készül majd. Sokfajta sportolási lehetőséget fitnessközpont, sportcsarnok, tornaterem biztosítja. A bentlakó diákoknak közel 200 férőhelyes kollégium épül.

Képek forrása: Fürjes Balázs közösségi oldala

Forrás: Fürjes Balázs közösségi oldalasajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások