díj

Dévényi zsűriz, Fekete bejelent, Dévényi nyer – Év Háza 2013


Csépé | 2013.10.07
Dévényi Tamás H-házát találta a legjobbnak a Dévényi Sándor vezette zsűri (Metszet 2013/2 szám). Fekete György bejelentette: a miniszterelnökkel megállapodott, hogy 2014 az építészet éve lesz, Építész Nemzeti Szalont rendeznek jövőre.

A nyertes házról a Metszet 2013/2 számában találnak értő cikket Csernyánszky Gábortól ("A házzal az a helyzet, hogy képzeteit tekintve kívülről befelé építkezik, ami elkerülhetetlen, ha készen kapja az épületformát. Miután az építészeti tervezés formaorientált, mégpedig külső formaorientált, általános esetben ez rendben van, mert általános esetben annyira nem belülről kifelé halad a tervezés, hogy a házaknak nem is szokott belseje lenni, valójában meg nem is szokott igény lenni rá. De itt érdekes lesz, mert – sajátos okból – igény támad annak a térnek a megjelenítésére, ami a megbízó és családja köré rajzolható. Ez átírja a belső tér szabadságfokát: annyira átírja, hogy szerkezetet kell váltani a teljesülés érdekében. Másból nem levezethető a vasbeton pillérváz, vázkitöltő falakkal, a vb-gerendák tetejére fektetett fafödémmel.")
A zsűrit vezető Dévényi Sándor (outsidereknek: csak névrokona a díjazottnak) így méltatta a házat:
"Racionalitás, tisztaság, átláthatóság.
Nyugalom, őszinteség, rend.
Egyszerűség, szűkszavúság, harmónia.
Ilyen és hasonló fogalmak jutnak eszünkbe Dévényi Tamás sóskúti lakóházának tanulmányozása során!
A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített. Hasonlóképpen az alaprajzi elrendezés is a háromosztatú tér tiszta szerkesztését idézi. Homlokzatán csak két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek. Ez a viselkedés nem tűri a tévedést, de mégoly apró humor megjelenését sem. A tájképi kert és a ház harmonikus együttest alkot."

A díjátadás alkalmával jelentette be Fekete György, hogy megállaodott tegnap (6-án) a miniszterelnökkel, hogy a következő négy év egy-egy művészeti ágnak lesz szentelve, 2014 az építészetnek. Komoly költségvetési támogatás is lesz erre. 2014 májusára tervezik a Nemzeti Építészeti Szalon kiállítását, mely megrendezéséhez minden szervezet és egyetemi tanszékek segítségét is kéri. A részleteket hamarosan sajtótájékoztatón jelentik be.

A díj hivatalos közleménye:

A Dévényi Tamás építész tervei alapján, a Sóskúton megépült H ház nyerte az idei Év háza díjat, amelyet hagyományosan az Építészet Világnapján az Építészek Háza, Kós Károly termében adtak át. „Az épület formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, amely a magas szintű megvalósítással párosult.” – hangzott el a zsűri méltatásában.

A Magyar Építész Kamara különdíját egy szigligeti nyaraló kapta, építészek: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját egy a Kővágószőlősön található hétvégi ház nyerte el, építészek: Borsos Ágnes, Bachman Zoltán.

 

„Idén a szokásosnál később írtuk ki a pályázatot, addigra már számos telefont kaptunk: keresték az építészek a pályázatot. A beadott épületek száma és színvonala mellett utóbbi is bizonyítja, hogy az Év háza mozgalom újraindulása óta eltelt 6 évben a pályázat ismét elfoglalta az őt megillető helyét az építészeti közéletben.” – mondta el Szoják Balázs építész, a díj kurátora.

Idén újabb 32 épület került az évről évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. A pályázat a Belügyminisztérium mellett a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírása.

 

Év háza 2013: Racionalitás, tisztaság, átláthatóság

Részlet a Dévényi Sándor, a zsűri elnökének az idei Év háza nyertes épületének méltatásából: „Racionalitás, tisztaság, átláthatóság. Nyugalom, őszinteség, rend. Egyszerűség, szűkszavúság, harmónia. Ilyen és hasonló fogalmak jutnak eszünkbe Dévényi Tamás sóskúti lakóházának tanulmányozása során!

A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített. Hasonlóképpen az alaprajzi elrendezés is a háromosztatú tér tiszta szerkesztését idézi. Homlokzatán csak két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek.”

 

Az 500 000 forinttal járó fődíjat, az egyenként 100 000 forinttal járó két különdíjat és a további 3 dicsérő oklevelet, valamint a támogatók ajándékait Szoják Balázs és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke adta át. A díjazottaknak Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke valamint Sáros László György DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke gratulált.

A dicsérő okleveleket kapták:

·        Börzsei Tamás, csobánkai családi házáért,

·        Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs egy Budapesten megépült családi ház tervezéséért,

·        Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid pécselyi nyaralóépületükért.

 

A magyar építészet sokszínűsége idei 10 épülettel

Ahogyan eddig is, az Év háza pályázaton való részvétel a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon szereplés lehetőségét is biztosította, amely az építészek számára külföldi bemutatkozási lehetőséget nyújt. Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevőjét az Év háza pályázat zsűrije választja ki. Ez volt a második olyan év, amikor a zsűri az első körben a pályázatra beérkezett 32 épület közül, második kör meghirdetése nélkül ezt meg tudta tenni. A zsűrizés során főleg arról alakult ki vita, hogy a Magyarországot képviselő 10 épület kellően reprezentálja a sokszínű magyar építészetet, a kiválasztott épületek segítségével valódi áttekintést adjon a magyar építészek munkájából.

A 10 magyar épület mellett a 10-10 cseh, szlovák és lengyel családi házat bemutató nemzetközi kiállítás hagyományosan Magyarországon, az Építészet Világnapján indul külföldi útjára.

 

A Visegrádi Négyek Családi Házai nemzetközi kiállítás magyar épületeinek tervezői

·        Dévényi Tamás, H ház, Sóskút

·        Borsos Ágnes, Bachman Zoltán, hétvégi ház, Kővágószőlős

·        Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs, nyaraló, Szigliget

·        Börzsei Tamás, családi ház, Csobánka

·        Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs, családi ház, Budapest

·        Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid, nyaraló, Pécsely

·        Ifj. Benczúr László, Weichinger Miklós, kétlakásos társasház, Budapest

·        Kovács Zoltán, tornácos ház, Alsónémedi

·        Béres Attila, Balázs Jusztina, Hideg-ház, Kőszeg

·        Jánosi János, nyaraló, Tiszaug

 

Az Év háza pályázat filozófiája, hogy minden évben olyan építészek válasszák ki az Év házát, akiket a magyar társadalom és építész-társadalom elismer. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűri tagok mellé minden évben meghívást kapnak az Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2013-ban nemcsak az elmúlt évben, hanem az idei évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is a zsűriben foglaltak helyet, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát.

A két évente változó zsűri elnöke idén második alkalommal Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Társelnökök Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke, Sáros László DLA a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Díj kurátora voltak. Az zsűri tagjai az idén Ybl-díjat kapott építészek, dr. Bachmann Bálint DLA, Ferencz Marcel, Kravár Ágnes, Molnár Csaba, Sisa Béla, valamint Tóth Balázs, építész az ÉMI munkatársa, valamint dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense.

 

Idén harmadik alkalommal tette lehetővé a Baumit Kft. támogatása az Év háza díj kiírását.

 

További információ: www.evhaza.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások