sebesp | 2023.09.01

A munkavállalókat ért tisztességtelen elbánás miatt vádat emeltek a Budapest Diákváros mestertervét is készítő Snøhetta építész stúdió ellen, azt állítva, hogy diszkriminációt alkalmazott az alkalmazottakkal szemben egy közelmúltbeli szakszervezeti akció során.

A diszkriminációs vádakat tegnap jelentette be az amerikai Architectural Workers United (AWU) (Építészeti Munkavállalók Szakszervezeti Szövetsége).

A Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsához (NLRB) benyújtott keresetben az AWU azt állította, hogy a New York-i és San Franciscó-i irodákkal rendelkező Snøhetta jogellenesen diszkriminált több alkalmazottat az összehangolt tevékenységekhez való joguk gyakorlásának okán.

"A bejelentés azt üzeni az építész szakmának, hogy semmiben sem különböznek a többi iparágtól, és ha a munkaadók illegális taktikával akadályozzák alkalmazottaikat a szervezkedésben, felelősségre vonják őket" – jelentette ki David Sullivan, az IAM keleti terület általános alelnöke. .

Az állítólagos jogsértések azután történtek, hogy a szakszervezet a múlt hónap elején bejelentette, hogy az építészeti stúdió egyesült államokbeli irodáinak egyesítése sikertelen volt, miután 35-29 arányban ellene szavaztak. Az IAM azt állította, hogy a Snøhetta megsértette a nemzeti munkaügyi kapcsolatokról szóló törvény nyolcadik szakaszának első alpontját, amely kimondja: "tisztességtelen munkaadói gyakorlatnak minősül, ha a munkáltató beavatkozik, korlátozza vagy kényszeríti a munkavállalókat a munkavégzéssel kapcsolatban garantált jogaikban".

A vádakat a Snøhetta New York-i igazgatójának, Elaine Molinarnak címezték, azzal a megjegyzéssel, hogy "elszámoltatják őket". Az AWU-n keresztül kiadott sajtóközlemény szerint a Snøhetta alkalmazottai először ez év május elején nyújtották be a petíciót a szakszervezetek létrehozására, hogy "kollektív hangot nyerjenek". Akkoriban a menedzsment azt állította, hogy támogatja "alkalmazottaink önrendelkezési jogát". A szavazás sikertelensége után azonban az AWU szerint Snøhetta megbízta a Stinson LLP ügyvédi irodát, amely segített Snøhettának egy "összehangolt szakszervezet-ellenes kampányban".

Ha a szavazás sikeres lett volna, a Snøhetta csatlakozott volna a Bernheimer Architecture-hez, amely tavaly az Egyesült Államokban az első olyan magán építészeti praxis lett, amely szakszervezeti tagsággal rendelkezik.

Jelenleg ennyi került nyilvánosságra az esetről, melyet a kormány vizsgálhat majd ki.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások