hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

EBI Építésaktivitási Jelentés: Javuló útépítési számok

Q2 2021 eredmények 3. rész


buildecon | 2021.09.07

2021 második három hónapjában az előző negyedévekhez képest jelentősen nőtt az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdési mutatója az út- és vasútépítési szegmensben.

Legutóbb 2019 3. negyedévében láthattunk ennél magasabb számot. Április és június között ugyan 140 milliárd forint értékben kezdődtek meg építési munkák, de az első féléves adat összességében nem kiugró a gyengébb első negyedévnek köszönhetően, így az első hat hónap számai az utóbbi félévekhez hasonlóan alakultak, csak kismértékű növekedést mutattak. A második negyedév kiugróan magas Aktivitás-Kezdési értéke egyértelműen a kimagasló útépítési számoknak tulajdonítható, hiszen vasútépítési kivitelezések alig indultak.

Április és június között jóval több út-és vasútépítés fejeződött be, mint az év első három hónapjában. Az út-és vasútépítéseken belül a javuló második negyedéves érték a vasútépítésekhez köthető, 74 milliárd forint értékben fejeződtek be projektek áprilistól júniusig, amely az elmúlt évek legmagasabb száma. Ehhez képest a befejezett útépítések összege mindössze 16 milliárd forintot tett ki, az első negyedéves 9 milliárd forint után. Az Aktivitás-Befejezés mutató az első félévben a magas második negyedéves számok ellenére elmarad az előző év első és második félévében mérttől. Az első hat hónap alatt utoljára 2019 1. félévében fejeződtek be az ideinél kisebb összegben beruházások. A következő negyedévekben azonban további jelentős értékben készülhetnek el út- és vasútépítési projektek, a beruházások várható átadási ideje alapján az idei évben az Aktivitás-Befejezés mutató értéke az elmúlt évek egyik legmagasabbja lehet. 

Nyáron már befejeződött az M30 gyorsforgalmi út Miskolc és Tornyosnémeti közötti A szakasza, és várhatóan az idén elkészül a B és C szakasz is. Várhatóan átadják az M44 gyorsforgalmi út Szentkirály és Lakitelek közötti szakaszát, valamint az M80-as gyorsforgalmi út Körmend és Rábafüzes közötti szakaszát. 

A vasútépítések között a nyáron már átadásra került, a Kelenföld-Pusztaszabolcs vasúti vonalszakasz II. üteme, és a tervek szerint többek között befejeződik a 80. számú vasútvonal Rákos és Hatvan közötti vonalszakaszának rekonstrukciója is. 

A cikket írta: Tancsics Tünde (Eltinga)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások