hír exkluzív cikk EECFA

EECFA országok az Európai Bizottság 2019 tavaszi makro előrejelzésében

A legjobb gazdasági kilátások Magyarországon és Szerbiában várhatóak 2018 és 2020 között


buildecon | 2019.08.01

2019 tavaszán, a 2019 nyári EECFA építési piaci előrejelzések közzététele előtt az Európai Bizottság kiadta az EECFA tagállamokra (is) vonatkozó gazdasági prognózisát. Ebben a cikkben azt szedtük össze, hogyan változott a Bizottság előrejelzése 2018 őszéhez képest.

Európa keleti régiójában a várt gazdasági növekedés továbbra is meghaladja a kontinens többi részére prognosztizáltat, bár 2018 őszétől 2019 tavaszáig az EECFA régió számos országában enyhén lefelé módosultak a számok. Kivétel ezalól Oroszország, melynek kilátásai javultak, valamint Magyarország (melyet a Buildecon kutat az Euroconstruct szövetségen belül) közel 0,4 százalékponttal.

A keleti régióban a GDP növekedése meghaladja az EU átlagát (1. ábra), kivéve Törökországot, ahol a 2018-2020 közötti időszakra várhatóan az éves átlagos GDP növekedés 1.5% alatt marad majd. Az Európai Bizottság adatai szerint a gazdasági kilátások a legjobbak Magyarországon és Szerbiában lesznek, ahol 2018 és 2020 között a GDP évente várhatóan több mint 3,5%-kal növekszik majd.

Megvizsgáltuk a bruttó állóeszköz-felhalmozás (beruházás) növekedését is az EECFA országokban, az Euroconstruct tag Magyarországon és az EU-ban. A 2. ábra azt mutatja, hogy a beruházás várható növekedése - mint a GDP esetében is - a legtöbb EECFA országban magasabb mint a többi országban. Sőt, Szerbia, Horvátország, Magyarország, Szlovénia és Bulgária előnye itt még nagyobb, mint a GDP esetében. A beruházás kilátásai azonban Romániában jelentősen romlottak a Bizottság szerint; a 2018-2020 közötti időszakra várt éves átlagos beruházás növekedés 2019 tavaszára nullához közelít, míg 2018 őszén még meghaladta az 5%-ot. Az EECFA országok közül Törökország az egyetlen, ahol a beruházás 2018 és 2020 között várhatóan csökkenni fog.

A Bizottság szerint Magyarország továbbra is vezet a beruházási kilátások tekintetében a közel 10%-os előrejelzett éves átlagos növekedési ütemével. Szlovénia a második, Szerbia pedig a harmadik helyen áll, mindkettő 8%-os növekedési rátával. Magyarország szintén az első helyen áll az építési beruházások előrejelzett növekedése szempontjából (15%).

Az építés részesedése a teljes beruházásból az EECFA országokban 57% és 65% között van; mely a legmagasabb Törökországban. Romániában szintén magas, 64%-os ez az arány.

Szerzők: Eltinga, Buildecon

Az EECFA építési piaci előrejelzések 2019 nyári kiadása megvásárolható. Minta tanulmány és rendelés: www.eecfa.com

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások