hír

Elfogadták az építészeti törvényt


Csépé | 2023.12.12

Építészeti reformkorba léptünk! Az Országgyűlés elfogadta A magyar építészetről szóló törvényt! - adta hírül Facebook oldalán Lánszki Regő államtitkár.

Lánszki Regő bejegyzése így szól:

"Az elmúlt másfél évben nem volt olyan nap, hogy ne dolgoztunk volna a törvényért. Példátlan szakmai és társadalmi együttműködés, hosszú előkészítő munka, több mint 6000 beérkezett javaslat megvizsgálása, megannyi egyeztetés, de megérte. 

A teljes építési ágazat egységes, modern, patrióta és minőséget szolgáló keretet kapott. Országos főépítészként, államtitkárként személyesen is ezt tekintem eddigi legfontosabb alkotásunknak. Köszönöm munkatársaim megfeszített munkáját! 

A legfontosabb változások ezek lesznek:

 - alapelveket rögzítettünk, ezzel az építészek munkáját kiszabadítottuk a számok és szabályok fogságából és a minőség, a kreativitás irányába vittük el

 - a helyi főépítészek és tervtanácsok jogkörét megnöveltük, hogy érdemben tudjanak beavatkozni, annak érdekében, hogy a településképhez méretében, anyaghasználattában, minőségében és megjelenésében illeszkedő új épületek szülessenek. 

- megtiltjuk további külterületek, belterületbe vonását és bevezetjük a zöld területek megőrzését és növelését szolgáló tanúsítványt 

- adókedvezményekkel segítjük a műemlékek felújítását és hasznosítását 

- támogatásokkal segítjük a használaton kívüli területek és elhagyott épületek felhasználását"

A benyújtott törvényjavaslat itt olvasható:

https://kormany.hu/dokumentumtar/a-magyar-epiteszetrol-szolo-torveny

Az Épitesijog.hu összefoglalója mitt olvasható:

https://epitesijog.hu/11986-a-magyar-epiteszetrol-szolo-torveny-koncepcioja

A törvényjavaslat az országgyűlés oldalán, de érdemes megvárni a Magyar Közlönyben való megjelenést, hiszen 259 módosítást szavaztak meg a szövegen, bár főképp apróságokat.

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások