hír gyászhír

Elhunyt Zalotay Elemér építész


Ware-Nagy Orsolya | 2020.11.21

2020. november 14-én, 88 éves korában elhunyt Zalotay Elemér Svájcban élő magyar építész – adta hírül a FUGA.

Részletek a hg.hu oldalon 2012-ben megjelent portréból: 

"Zalotay Elemér 1932. október 30-án látta meg a napvilágot Szentesen. Tizenegy éves korától építésznek készült, a folyóiratokban, magazinokban látott képek alapján rajzolt lakóházakat különféle természeti környezetbe. Budapesten érettségizett, és 1951-ben felvették a Műegyetem építészmérnöki karára. Hallgatótársaival együtt aktívan részt vett a Műegyetemhez kötődő eseményekben 1956 őszén, ezért november 17. és 1957. január 28-a között őrizetben tartották. Ezzel együtt 1957-ben sikerült megszereznie diplomáját a Lakóépület-tervezési Tanszéken. Diplomamunkája, a budapesti József nádor térre tervezett lakóház komoly megrökönyödést vált ki a bírálókban, akik (az abban foglalt eredeti gondolatokat elismerve) elégségessel engedték át."

"1961-ben Zalotay cikket ír a Kortársba a Szalagház koncepciójáról. Elképzelése egy, a Dunával párhuzamosan futó, egy kilométer hosszú és több tíz emelet magas épület, amely Le Corbusier lakógépeiből kiindulva teljesen újszerű lakókörnyezetet kínál. A cikk megjelenése után nem sokkal elveszíti állását, majd két évre az Általános Géptervező Irodához kerül. A Kortársat követően azonban több folyóirat is foglalkozik az elképzeléssel, 1962-ben pedig az előregyártott szerkezetekkel foglalkozó, angol nyelvű Interbuild magazin ismerteti „Corb Plus” címmel, egyértelműen az Unité d’Habitation folytatásaként kezelve. Kovács András filmrendező felkeresi Zalotay-t és portrét készít róla a Nehéz emberek című filmjéhez."

"Tizenhat elutasított útlevélkérelem után 1973-ban kap egy harminc napig érvényes útlevelet külföldre. Nem jön vissza; Svájcban telepszik le, ahol egészen 1992-ig dolgozik, különféle építészirodák tagjaként. Hobbiként újra előveszi a Szalagház-koncepciót, és különféle irányokba fejleszti tovább, emellett 1978-tól évtizedeken keresztül építi-bővíti saját, hulladék anyagokból emelt házát a Bern közelében található Ziegelriedben. Szomszédai ezért a legkevésbé sem lelkesednek, de Svájcban Zalotay mégis több megértésre lel, mint itthon: az épületet 1992-ben negyven évre védetté nyilvánították."

Forrás: HG.huFUGA Budapesti Építészeti Központ

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások