hír pályázat díj tervek cad'oro

Elindult a szavazás a CAD'oro Építészeti Animációs Filmszemle kisfilmjeire


Ware-Nagy Orsolya | 2024.04.19

Hétfő délben lezárult a jelentkezés, összesen 41 db animációs kisfilm érkezett az első alkalommal meghirdetett CAD'oro Építészeti Animációs Filmszemlére. A szakmai zsűri megkezdte munkáját, ezzel párhuzamosan április 17-én elindult a közönségszavazás. Szavazni egészen a díjátadó előtti nap, május 13. éjfélig lehet.

Napjainkra a tervezett épületeket, rekonstrukciókat, akár jövőbeli városrészek megmutatására szolgáló, CAD rendszereken alapuló 3D modellezés, renderelés, animáció önálló művészeti ággá vált, melyek produktumai gyakran csak a megrendelők, építtetők szűk köre számára válnak láthatóvá.

Ezért indítottuk útjára a CAD'oro Építészeti Animációs Filmszemlét, hogy az építészeti animációkba, vizualizációkba fektetett művészeti teljesítmény láthatóvá és elismertté válhasson. 

A beküldött pályamunkákat rangos zsűri bírálja el.
Zsűritagok: 

  • Asbót Kristóf belsőépítész, filmrendező – Fuga
  • Brovinszki László animációs filmrendező, művésztanár – MOME
  • Fábry Sándor alkotó, dramaturg
  • Kollarik Tamás filmes szakember, producer – MMA-MMKI
  • Répás Ferenc építész, egyetemi docens – BME

Külön érdekesség, hogy – mivel korábban nem volt ehhez hasonló pályázat – nem csak az elmúlt pár év munkáiból küldtek filmeket, hanem több olyan épület, beruházás animációs bemutatóját is megnézhetjük, amelyek azóta elkészültek, így összevethetjük a tervfázisban készült animációt a megépült változattal. A pályaművek hosszúságukat tekintve is sokfélék: van félperces és kilencperces is, bár jellemzően 2-5 perces bemutatók készültek. Némely épületeket csak kívülről szemlélhetünk meg, de van, amelyik belülről is bejárható, és szinte sosem marad el a madártávlati nézet, amely a tágabb környezetbe való illeszkedést szemlélteti. Öröm látni, hogy a grafikai megjelenítés is igen változatos: egyes filmek inkább valósághű irányba mentek el, míg mások már-már rajzfilmre emlékeztető képi világot mutatnak be. Érdemes áttekinteti a pályaműveket, ismerős neveket és helyszíneket találhatunk köztünk. 

A kisfilmek a CAD'oro honlapján tekinthetőek meg, és itt tudnak szavazni is 2024. május 13. 23:59-ig.

A CAD’Oro támogatója az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Magyar Művészeti Akadémia, valamint az Alukönigstahl Kft.
Főtámogató a Lumion és magyar képviselője, a Critical Path Management Kft.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások