hír

Elkészült az új kilátó a Prédikálószéken


sebesp | 2016.10.22
A 639 méter magas Prédikálószéken felhúzott háromszintes kilátóból lélegzetelállító a panoráma: Esztergomtól egészen Visegrád fellegváráig belátható a Dunakanyar.

Október 22-én adta át a Pilisi Parkerdő Zrt. a legújabb kilátóját, amelynek építési munkálatai idén tavasszal kezdődtek és az elmúlt napokban fejeződtek be. A betonalapon álló, 12 méter magas faépítményről három – elfelé haladva egyre nagyobb – teraszról lehet gyönyörködni a Dunakanyarban.

Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel kézzel festett, egyedi információs táblák. A tetejére két webkamerát helyeztek el, és a környékén ingyen wifi is elérhető. A kilátó átadása és első bejárása – a Pilisi Parkerdő Zrt. által szervezett 1956-os emléktúráknak köszönhetően – több száz természetjáró, továbbá ágazati és térségi vezetők jelenlétében zajlott.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószékre megálmodott kilátó építésébe, és a helyszínen rendelkezésre álló közjóléti infrastruktúra további fejlesztésébe. A parkerdőgazdaság a tervezés során különös hangsúlyt fektetett egyrészt a hely korábbi állapotának megőrzésére (a kilátópont természetes képződményét ezért érintetlenül hagyta), másrészt az építés során a terület állat- és növényvilágának védelmére (a madarak költési időszakában és a növények vegetációs idejében, a természetvédelmi törvénnyel összhangban az építkezés szünetelt). A kilátó építése során környezetre veszélyes anyagot nem használtak fel.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások