cikk

Energiahatékony, fenntartható otthon építése 20 ezer dollárból? – 2. rész

A Rural Studio bebizonyította, hogy lehetséges


d.adel | 2022.07.29

Az Auburni Egyetem Rural Studio nevű programja keretében sikerült mindössze 20 000 dollárból energiahatékony és fenntartható otthonokat építeni.

A Rural Studio nem elégszik meg azzal, hogy folyton ezeket a rendkívül jól kidolgozott, de hasonló terveket ismételje. Freear azt szerette volna, ha a hallgatók tanulnak valamit a házak megépítéséből, és valamilyen iteratív és releváns ötlettel állnának elő. Nem csak alternatívát akartak nyújtani a „csúf” lakókocsik helyett, amelyek 30 éven belül az enyészeté lesznek.

A 2009-ben épített, Dave’s House nevű otthont bemutatták egy kiállításon a Museum of Modern Art múzeumban New Yorkban. Szépsége a működésében rejlik. A Dave’s House havi rezsiköltségei 38 dollárt tesznek ki. Fatüzelésű kályha és kútvíz áll rendelkezésre benne, fenntarthatósága pedig növelte az értékét.

„Eleinte felettébb egyedi, karakteres házakat alakítottunk ki, amelyeknek gyakran igen kísérleti jellegű volt mind a formájuk, mind az alakjuk, ahogyan a felhasznált anyagok is” – mesélte Freear. A Rural Studio 2013-ban mindegyik házat kibővítette. Nagyobb, kétszobás terveket készítettek, amelyek véleményük szerint akár családok számára is lehetővé teszik a beköltözést. A stúdió három háztervet készített, amelyeket jobb híján „termékcsaládnak” neveznek.

„Végre magunk mögött hagyhatjuk a tudományos kutatások területét, és létrehozhatunk egy valódi terméket, amely jobb életet kínál az embereknek” – osztotta meg gondolatait Freear. „Felvettünk egy vezetőt a projekt bevezetéséhez. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy hogyan tartsuk alacsonyan az árakat. Hogyan érhetjük el, hogy az építők ne kérjenek 40 000 dollárt, ha tudják, hogy a ház 40 000 dollárt ér? Különösen, ha tudjuk, hogy jó életszínvonalat lehet fenntartani abból, ha 20 000 dollárt kérünk el egy ház megépítéséért. Hogyan előzhetjük meg, hogy valaki kevésbé minőségi anyagokat vásároljon?”

A Rural Studio házainak összes falánál 2x6-os elrendezésben használják az épületfát. A szoros elrendezés miatt minimális szigetelésre van szükség. Egyetlen építési döntés sem céltalan. Freear szerint egyszerűen nincs lehetőség sem az anyagok helyettesítésre, sem megkerülő megoldásokra.

„Minden anyag több szerepet tölt be egyszerre” – fejti ki Freear. „A padlógerendák hossztartó gerendák között húzódnak, azon túl pedig konzolos tartógerendákat alkalmazunk. Ez segít a padló megfelelő kialakításában. Két rész áthidalásakor szükség van egyfajta mélységre a gerendák esetében. Ha a tartógerendák tovább húzódnak, az előnyös a padló közepe szempontjából. A tartókonzol megemeli középen a padlót. Kevés dolgot teszünk pusztán esztétikai okból. Ez szimpla anyaghatékonyság, amelyet sok évnyi munka során sajátítottunk el. A padlót tovább lehet használni, tartósabb lesz, és kevesebb karbantartást igényel majd. Mindig ezt mondom a hallgatóimnak: „Képzeljétek el egy ősz hajú, idős építész házát. Gondos, szakavatott munka. Nincsenek benne felszínes részletek.”

A Rural Studio tagja az Autodesk Foundation alapítványnak. Ez az első alapítvány, amely kizárólag az emberekre és a szervezetekre fordítja a forrásokat, és a hatásközpontú tervezésre helyezi a hangsúlyt. Az Impact Design Hub központban további részleteket olvashat a hatásközpontú tervezés területéről.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások