cikk Délkelet-Európa eecfa építési piac

Az EECFA építési piaci várakozásai Délkelet-Európában

Az EECFA idén nyári előrejelzése 2025-ig


buildecon | 2023.06.27

Délkelet-Európában az EECFA új előrejelzése vegyes. Idén az EECFA öt ún. kis országának építési piaca (Románia kivételével) növekedésre számíthat. Jövőre valószínűleg Szerbia is csatlakozik majd és negatív tartományba fordul, míg 2025-ben Horvátország lehet az egyetlen ország, amely – bár szerény – csökkenést könyvelhet majd el.

Bulgáriában az új koalíciós kormány mérsékelheti az idén várható gazdasági lassulást az uniós források lehívásának felgyorsításával és Bulgária Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének végrehajtásával. Idén a teljes bolgár építési teljesítmény az EECFA becslése szerint reálnövekedést érhet el az erős lakásépítés, a nem-lakásépítések enyhe növekedése, valamint a mélyépítés teljesítményének javulására vonatkozó várakozásoknak köszönhetően.

A horvát építési piac bővülését sem az infláció, sem a népesség csökkenése nem tudta meggátolni tavaly. Úgy tűnik, hogy a növekedés idén is folytatódik, bár az épületek építésén belül néhány szegmens, mint például a kis- és nagykereskedelmi építés vagy a lakásépítés számai tartogatnak meglepetést. Egyes mélyépítési szegmensek teljesítménye viszont váratlanul erős volt egyszeri, vagy inkább trendet előrejelző események miatt.

A magas építési költség az egyik fő oka a román építési piac 2023-2024-ben várható visszaesésének, de a piac 2025-re helyreállhat. Mivel a 2013-2020-as programokból származó uniós támogatások határideje 2023. december 31., az új 2021-2027-es EU-s programok pedig még korai szakaszban vannak, az EECFA román kutatója úgy véli, hogy az átmenet visszaeséssel fog járni. Emellett 2024 négyszeres választási év is Romániában (helyi, parlamenti, elnöki, európai parlamenti), mely új kihívásokat hozhat az építési piac számára a hatalomváltás miatti esetleges új prioritások és stratégiák miatt.

Szerbia megérzi az Európai Unió gazdasági lassulásának hatásait, de egyelőre úgy tűnik, rövid távon elkerüli a recessziót. Az építési teljesítmény vegyes képet mutat: az épületek építésében volumencsökkenés tapasztalható, míg a mélyépítés valószínűleg új rekordot dönt idén. És bár sok a bizonytalanság, a beruházások magas szintje továbbra is gazdasági növekedést és erős foglalkoztatást biztosít.

A szlovén építőipar továbbra is ellenálló képességet mutat egy virágzó gazdaság közepette. Míg az olyan kihívások, mint az infláció és a magasabb kamatlábak akadályokat gördítenek a lakásépítési piac elé, a nem-lakásépítés és a mélyépítés profitál a nagy számú állami beruházásokból. E lehetőségek kihasználásával az építési piac hozzá fog tudni járulni Szlovénia folyamatos gazdasági növekedéséhez és fejlődéséhez.

Forrás: EECFA Forecast Report 2023 Summer

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások