rendezvény konferencia-sorozat történelmi épületek

Érdemes beletanulni a történelmi épületek felújításába: új a szabályozás


Csépé | 2012.08.07
2012. július 1. óta az elsőfokú építési hatóságok járnak el a műemléki engedélyezés terén, így nem árt, ha a hatósági előadók és a tervezők is megismerkednek a területtel, a technológiákkal, trendekkel. A jövőbeli megbízások reményében is érdemes jelentkezni az őszi konferenciasorozatra.

Egyre nagyobb figyelem fordul a válság közepette a felújításokra, a műemléki vagy nem védett, de építészetileg értékes, míves homlokzatú épületek felújítására. A területnek különös aktualitást ad, hogy 2012. július 1-jét követően a műemlékek esetén is az általános építésügyi hatóságok (első fokon a kijelölt települési önkormányzatok jegyzői) engedélyezik az építést.

Nemcsak az uniós támogatásoknak köszönhető, hogy a történelmi épületek felújítása a középpontba kerül, hanem a válságnak is. Míg egy új lakás, iroda építése halasztható, az épületek elhasználódása, tönkremenetele nem vár, az energetikai felújítás, a hőszigetelés javítása pedig ráadásul meg is térülhet a mai energiaárak mellett. Ez előrevetíti a felújítási munkák növekedését, a hatósági jogkörök változása pedig azt, hogy akár hatósági, akár tervezői oldalon új szakemberek is bekapcsolódnak a munkába. Ezért is van szükség, hogy a terület új technológiáival és megvalósult példaértékű munkáival minél több szakember ismerkedhessen meg.
A Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás konferencia előadásai konkrét példákon keresztül mutatják be a történelmi városközpontok, főterek, tetők és homlokzatok egységes rehabilitációjának példáit, és a beruházások, gyakran uniós projektek tanulságait.
A konferencia foglalkozik a műemléki és műemlék jellegű épületek rekonstrukciójának átalakulóban lévő felfogásával, és a történelmi környezetbe tervezés, illeszkedés kérdéseivel.

Acél Gábor, építész, a MUT elnöke a városközpontok különleges fejlesztési szempontjairól tart előadást, míg Sarkadi Márton, építészmérnök, a KÖH Koordinációs és Felügyeleti Főosztályvezető helyettese azt boncolgatja, hogy az új anyagok és megoldások hogyan szolgálják a műemlékvédelmet, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke pedig a városképi karakterről, a városkép alakulásáról, védelméről és felújításáról tart előadást.

A helyszíneken egymást váltó vendégelőadók egy helyi, vagy a közreműködésükkel megújuló jellemző történelmi épület helyzetét, annak rehabilitációját ismertetik.

Szombathely: Zágorhidi Czigány Balázs PhD., történész, a Vas Megyei kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodájának irodavezetője a vasvári domonkos kolostor 1999-2010. közötti felújítását és a hozzá kapcsolódó városközpont rehabilitációs munkálatait mutatja be.
Budapest: Potzner Ferenc, építész a Várbazár felújításáról tart előadást.
Debrecen: Gellér Ferenc, építész a Debreceni Megyeháza rekonstrukcióját mutatja be.
Pécs: Dévényi Sándor, építész a Pécs város fejlesztéséről tart előadást.

Időpontok és helyszínek:
Szeptember 26. szerda Szombathely Hotel Claudius (Bartók B. krt. 39.)
Október 3. szerda Budapest BM Duna Palota (1051, Zrínyi utca 5.)
Október 11. csütörtök Debrecen Megyeháza (Piac u. 54.)
Október 17. szerda Pécs Zsolnay Negyed (Zsolnay Vilmos út 37.)

A konferenciasorozat védnökei a Magyar Építész Kamara, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az Európai Denkmal kiállítás és a Belügyminisztérium.

További információ és regisztráció:
www.buildrendezvenyek.hu
www.tervlap.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások