hír exkluzív cikk metszet

Értékalapú építészet: Megjelent a Metszet idei első száma


Ware-Nagy Orsolya | 2024.02.26

A Metszet 2024. évi első száma a Nemzetközi Építészkongresszus idei témájával összhangban az "értékek" témája köré gyűjtött épületeket mutat be. 

Címlapon Szabó Levente és Bartha András munkája, a Normafa Síház bővítése. Cikkében Köllő Miklós – amellett, hogy bemutatja az 1930-ban épült síház felújítását és bővítését – a jó építészet mibenlétéről gondolkodik, további gondolkodásra, akár vitára is sarkallva ezzel. 

A z idei, 21. Nemzetközi Építészkongresszus hívószava: Értékalapú építészet. A kongresszus meghívott előadói – a hagyományhoz hűen – egy-egy cikkel mutatkoznak be. Ulf Meyer (Berlin) a kortárs építészetből hoz olyan példákat, amelyekben a minőségi anyaghasználatban, a nagyvonalú belső terekben , az egészséges építészetben, a gondos kivitelezésben az értékalapú szemlélet érhető tetten. Martin Rein-Cano (Berlin) a Koppenhága közeli Høje-Taastrup településközpont-rehabilitációját mutatja meg, amelynek keretében egy nagyméretű gördeszkaparkot is létrehoztak. Yuko Nagayama (Tokió) a szokatlan megjelenésű, szökőkút előképpel dolgozó Kabukicho tornyot ismerteti, valamint egy-egy rövidebb írást közlünk még további munkáiból: a 2025-ös oszakai Expóra tervezett két pavilonról, a Nők Pavilonjáról, valamint a Panasonic Csoport pavilonjáról. Az előadók között lesz még a Bevk Perović építésziroda egyik "fele", Matija Bevk Ljubljanából. Tőlük a Bécsújhelyen készült Új Galéria és Kazamaták épületfelújítást és -bővítést mutatjuk be, amely közösségi és kiállítótérként működik. Másik tokiói előadónk Tomohiko Yamanashi, ő a W350 nevet viselő, 350 méter magasra tervezett hibrid fa-acél szerkezetű magasház tervéről ad közre cikket. 

Természetesen bemutatkozik a Nemzetközi Építészkongresszus idei helyszíne is: a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Csörsz utcai tömbjét a TSPC iroda tervezte, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia vezető tervezőkkel. Az épület bemutatását Bánhegyi Zsolt írta. 

A Zöld Oodalak rovatban a HuGBC gondolatait olvashatjuk az értékalapú építészet és a zéró karbon törekvései közötti kapcsolatról, az a_pro' rovat ezúttal Veszprémbe kalauzolja az olvasót, és a Hello Wood koncepciója alapján, az EKF 2023 keretén belül megvalósult "Garden of Communities" építményt mutatja be. A Mai szemmel rovatban egy megszokottnál fiatalabb épületet ismerhetünk meg, Reimholz Péter balassagyarmati iskolaépülete mai fogalmaink szerint építési idejét (1984-89) és megjelenését tekintve sem számít még igazán réginek, de ez az épületválasztás felhívja a figyelmet arra, hogy már a '80-as években épült házak is 35-40 évesek, így felújításuk, funkcióik, belső tereik újragondolása mindenképpen időszerű. 

Érdemes a Tervpályázat rovatot is fellapozni, megismerhetjük belőle a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ épületegyüttesére kiírt pályázat nyertes művét (Tér és Forma – BIVAK építészirodák közös pályázata). 

A Metszet itt előfizethető. De a közelgő 21. Nemzetközi Építészkongresszuson is kézhez kapható a 2024/1. lapszám!

 

LAPOZZON BELE LEGÚJABB DIGITÁLIS LAPSZÁMUNKBA:

 

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások