hír Budapest turizmus

Európa legjobb úticéljának választották Budapestet egy nemzetközi felmérésen


Ware-Nagy Orsolya | 2019.02.06
Az MTI-n jelent meg tegnap délután, azóta pedig számos helyen lehozták a jó hírt.

Tagadhatatlan, hogy Budapest szép, a jó hírekre pedig szükség van, ezért örömteli efféle összeállításokat olvasni. Mégis felmerülhet a józan gondolkodású, hazáját szerető emberben: hogyan előzheti meg egy ilyen listában Budapest az olyan "világvárosokat", mint Párizs vagy Róma?

Az eredményt a European Best Destinations turisztikai népszerűsítő szervezet hirdette ki, háromhetes (január 15. és február 5. közötti) szavazási időszakot követően. Budapest a szervezet weboldala szerint több mint félmillió szavazatot kapott.

Budapest a legkedveltebb célpont, vagyis ide a leginkább érdemes utazni. Akinek lelki szemei előtt most kátyúk, autóktól zsúfolt utcák, rossz szagú aluljárók, vagy a kitaposott fű sejlik fel, szögezzük le: senki nem állítja, hogy Budapest lenne a legszebb Európai város, esetleg a legtisztább, vagy itt lenne a legmagasabb az életszínvonal. Nem állítják, hogy Budapest a tökéletes város, csupán azt: Budapest a tökéletes úticél (idén). S hogy miért? Mit emelnek ki fővárosunkról? Például a közbiztonságot. Számunkra természetes, de egyáltalán nem általános, hogy egy nagyvárosban jó legyen a közbiztonság. Számunkra szintén magától értetődő (sőt, gyakran nyűg is) a történelmi légkör, amely a belső kerületeket belengi, az idelátogató turisták azonban ezt is vonzónak találják. A vendéglátás, az éttermi és szállásdíjak is kedvezőbben Nyugat-Európa fővárosainál, még a külföldiekre "szakosodott" utcákban is. Mindemellett a termálvizes fürdők is nagy népszerűségnek örvendenek.

Ahogy a szavazást bonyolító szervezet oldalán olvashatjuk: "Budapest Párizs eleganciáját, Bécs építészeti örökségét, Porto báját és Stockholm szelíd életmódját kínálja."

Ami a leírásból kimaradt, de valószínűleg szintén szerepet játszhatott a döntésben: sokféle, mindenféle árkategóriájú és típusú szálláshely közül lehet válogatni, amelyek jelentős része a belvárosban van (hála az AirBnB-nek is, aminek ismerjük a városra gyakorolt negatív hatását is), tehát akár éjszaka sem nehéz hazajutni. Tagadhatatlan, hogy rengeteg európai fiatal szemében Budapest az "olcsó buliváros" – kérdés, hogy a város mit kezd ezzel a címmel, előnyére fordítja-e.

Mindent összevetve jó, hogy Budapest efféle figyelmet is kap, hasznunkra válhat.

Az idei lista, forrás: European Best Destinations

 1. Budapest, Magyarország
 2. Braga, Portugáloa
 3. Monte Isola, Olaszország
 4. Metz, Franciaország
 5. Poznan, Lengyelország
 6. Malaga, Spanyolország
 7. Geneva, Svájc
 8. Cavtat, Horvátország 
 9. Pozsony, Szlovákia
 10. Sainte-Maxime, Franciaország 
 11. Dinant, Belgium
 12. Athén, Görögország
 13. Kotor, Montenegro
 14. Riga, Lettorszég
 15. Firenze, Olaszország
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások