hír Budapest cirkusz

Európai csúcsintézmény lesz a Nyugati pályaudvar melletti új cirkusz


sebesp | 2019.08.05

A Nyugati pályaudvar melletti, egykor a kormányzati negyed számára kijelölt területen építené meg a kormány az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központot.

Szeretnénk, hogy európai csúcsintézményként működjön a Nyugati pályaudvar mellett megépülő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ – mondta el az MTI-nek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. A Magyar Közlönyben pénteken jelent meg a beruházásról szóló kormányhatározat.

Több mint hároméves előkészítő munka eredményeként született meg a kormánydöntés arról, hogy a Fővárosi Nagycirkusz a cirkuszművészet összes ágazatával, kiegészítő szervezetével együtt egy közös helyre, a Nyugati pályaudvar melletti területre fog költözni. A Fővárosi Nagycirkusz kinőtte jelenlegi otthonát, a Városligetben nem lehet próbatermet kialakítani, nincsen próbamanézs, a lovakat nem lehet futtatni, és a megújult állatvédelmi törvényeknek megfelelően egyre több hely kell az állatoknak.

Az új központ artistaképző iskolának, cirkuszművészeti múzeumnak, kutatótárnak és könyvtárnak, artistaszállásoknak, próbamanézsnak és cirkusznak ad majd helyet, emellett parkolóhelyeket, közönségforgalmi tereket is kialakítanak.

A korábban szóba került helyszínek esetében készültek tanulmánytervek, amelyeket adaptáltak a Nyugati pályaudvar melletti területre, de ezek a tervek nem véglegesek és az engedélyezésig még hosszú az út. Fekete Péter ugyanakkor megjegyezte, hogy a januári budapesti cirkuszfesztiválon már szeretnének bemutatni előzetes látványterveket.

"Szeretnénk, hogy ha itt egy európai csúcsintézmény alakulna" – mondta az államtitkár. Mint felidézte, az európai kulturális miniszterekkel a témában folytatott tárgyalásain kollégái örömmel fogadták egy olyan központ megépülésének ötletét, amely digitalizálásban és adattárolásban nem csupán Magyarországot, hanem egész Európát kiszolgálja. Jó esélyünk van rá, hogy ez sokkal több legyen, mint egy magyar cirkuszközpont – fűzte hozzá.

Fekete Péter szerint a központ építési munkálatainak befejezésére még éveket kell várni. A Fővárosi Nagycirkusz épülete addig használatban marad. A tervek szerint az átköltözés után a régi épületet lebontják az állatkert zöldfelületének növelése céljából.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások