cikk

Falazatfelújítás cementmentes anyagokkal a Hild villában


d.adel | 2023.03.16

A Budapest XII. kerületében található egykori Fácán vendégfogadó, vagy régi nevén Hild villa, az 1856-ban épült épületet Hild József magyar építész, a hazai klasszicista építészet egyik legnagyobb alakja tervezte. Az épület a 2000-es évektől használaton kívül volt, és karbantartás hiányában életveszélyes állapotba került.

A felújítás első lépéseként a pusztulás megállítása és az eredeti állapot visszaállítása volt a cél, a felújítási munka 1 500 m2 alapterületen történt a Mapei Mape-Antique ECO termékcsaládjának cementmentes termékeivel. 

Milyen esetekben jó választás a cementmentes vakolatok használata?

A hazai ide vonatkozó Építésügyi Műszaki Irányelv szerint („Falazott szerkezetű épületek talajból származó nedvességhatások és sók elleni utólagos védelmének tervezése” ) két esetet jegyezzünk meg, amikor a cementmentes felújító vakolatrendszer a jobb választás:

ÉMI irányelv 9.1.1-es fejezete:

"A WTA felújító vakolatrendszer kötőanyagában is megtalálható a cement (jellemzően szulfátálló, alacsony aluminát modulussal rendelkező vagy trassz adagolású kompozitcement), amely az esetlegesen kiváló sókkal bizonyos építőanyagokban ettringit vagy taumazit képződéséhez vezethet, amely káros folyamatokat indíthat el. Ezekben az esetekben – valamint olyan műemlékek esetén, ahol történelmi vakolatok megőrzése is cél – olyan vakolati rendszer alkalmazása javasolt, amely cement helyett kizárólag gyengén hidraulikus kötőanyagot (pl. trassz, puccolán, mész) tartalmaz, kötésgyorsító adalékkal. Mivel ezekre vonatkozóan nemzetközi kutatásokon alapuló követelményrendszer jelenleg nem áll rendelkezésre, így minden esetben a gyártók alkalmazástechnikai előírásait kell figyelembe venni."

A két eset tehát amikor a cementmentes anyagokat válasszuk az ÉMI irányelv szerint:

  • amikor a szulfát sók jelenléte miatt az ettringit és taumazit képződését és ezáltal a vakolatunk idő előtti tönkremenetelét el szeretnénk kerülni,
  • a műemléki épületek felújításánál, ahol korhű, cementmentes vakolatokra van szükség, azaz ne használjunk cementes anyagokat ott, ahol az eredeti építésnél sem használták azokat. A Római Birodalom épített örökségei - mint például a Colosseum – bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a cementmentes anyagok bizony állják az idő próbáját.

De mi is a fő különbség a cementes (WTA) és a cementmentes termékek használata között?

Röviden: a WTA vakolat használata ettringit és taumazit képződéséhez vezethet, ami a cementmentes vakolatok használatával nem tud létrejönni.

Kiegészítés: A WTA (teljes néven Wissenschaftlich-Technische Arbeitsgemeinschaft für Bauwerkserhaltung und Denkmalpflege GmbH) egy tudományos-műszaki munkacsoport, melynek tagjai megfogalmaztak követelményeket a műemlékek értékmegóvásáért. A WTA által meghatározott elvek nem szabványok, nem is műszaki irányelvek, hanem jól megfogalmazott „minimális alapkövetelmények”, amelyeket javasolnak betartani, azonban fontos megemlíteni, hogy ezen alapkövetelmények csak a cementes anyagokra vonatkoznak.  

Miért hívja fel az ÉMI irányelv a figyelmet arra, hogy veszélyes az ettringit és a taumazit képződése?

Ezen anyagok az eredeti szilárd alkotórészeken kívül sok vizet képesek kristályosan megkötni, és a térfogatuk így többszöröse lesz, mint az eredeti alkotóelemeké. Emiatt hamar képesek telíteni a vakolat és a tégla pórusrendszerét is, és így képesek szétfeszíteni, tönkre tenni azt.

Mi történik a WTA vakolatok esetében?

 A szulfátok (gipsz) reakcióba lépnek a hidraulikus cement termékek még reakcióképes alkotóelemeivel (szabad mész), és ezen anyagok megfelelő körülmények között ettringit és taumazit képződéséhez vezetnek.

És mi történik a cementmentes (puccolános) vakolat esetén?

 A puccolános reakció a habarcsban lévő szabad meszet felemészti, így a sóknak vegyileg ellenáll, a 2. ábrán látható módon nem képződik sem ettringit, sem taumazit, akkor sem, ha szulfát jelen van.

A Hild Villánál használt Mape-Antique Eco cementmentes falszárító rendszer:

A Mape-Antique NHL ECO-család természetes hidraulikus mészből és újrahasznosított anyagokból készült, cementmentes szárítóvakolat rendszere megfelelő választás a nedves falazatok helyreállítására, mely rendszer különösen ajánlott műemléki épületek felújításához.

  • Először a gúzolót, a Mape-Antique Eco Rinzaffo-t hordták fel a felületre, melynek feladata a vakolat tapadásának a javítása és a megfelelően homogén felületet biztosítása a szárítóvakolat számára.
  • Ezt követően a 2-3 cm vastagságban felhordandó, makropórusos Mape-Antique Eco Risana szárítóvakolatot alkalmazták,
  • melyre az esztétikus felület kialakításához a Mape-Antique Rasante Civile simítóanyagot használták.

A simítóvakolatot még nem festették le, a képeken így a világosbarna színű Mape-Antique Rasante Civile-vel elkészült felületek láthatóak.

A modern cementmentes habarcsok eco-puccolán kötőanyaga magas fizikai-kémiai teljesítményt biztosít, mechanikai jellemzői, rugalmassága és porozitása megegyezik a rómaiak korabeli építkezéseihez használt antik mész-puccolán habarcsokéval, amelyeket a történelmi épületek építésénél használtak. A Római Birodalom fennmaradt épületei bizonyítják, hogy ezen technológiával készült építmények bizony kiállták az idő próbáját.

Számos hazai épület felújítása során is használták a Mape-Antique cementmentes termékcsaládot: tavaly készült el a Majki remeteség és a Hild villa, a soproni Tűztorony pedig már több mint tíz éve újult meg és bizonyít ezzel a megoldással.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások