hír építőipari termelés

Februárban rekordot döntött az építőipar növekedési üteme


sebesp | 2019.04.15

Februárban 48,0%-kal emelkedett az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az épületek építése 39,4, az egyéb építményeké 65,4%-kal emelkedett. Az előző havihoz mérten 6,7%-kal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított építőipari termelés – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növekedés 2017 eleje óta töretlen, de a most februárinál gyorsabb ütemet egyszer sem mért a KSH.

Az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést - tette hozzá a jelentés.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 43,3, az egyéb építmények építésében 111,8, a speciális szaképítésben 31,8%-kal nőtt tavaly februárhoz viszonyítva.

A januári 29,1%-os emelkedéssel együtt az év első két hónapjában 39,0%-kal nőtt az építőipar teljesítménye, a magasépítés kibocsátása 33,9, a mélyépítésé 50,5%-kal haladta meg a múlt év azonos időszakáét.

A februárban megkötött új szerződések volumene 22,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 178,3%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 40,8%-kal kisebb volt. Az épületek körében a nagy értékű ipari beruházások mellett kulturális és sportlétesítmények kivitelezésére kötöttek szerződéseket.

A februárban megkötött 197,6 milliárd forint értékű új szerződéssel együtt az építőipari vállalkozások február végi szerződésállománya változatlan áron 2,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit és értékben 2376,5 milliárd forintra rúgott, ami folyó áron 12,2%-os növekedésnek felel meg. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,2%-kal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 10,6%-kal kisebb volt, mint tavaly február végén.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások