hír exkluzív rendezvény BME Épületszerkezettani Tanszék Építész Tervezői Nap Etele Plaza

Fény és építészet volt a témája az áprilisi Metszet Építész Tervezői Napnak


Ware-Nagy Orsolya | 2024.04.23

Az idei második Építész Tervezői Napot április 18-án, csütörtökön rendeztük meg, Fény és építészet – ablakbeépítés, világítás, napelemek és más klímatudatos megoldások témában, a BME Épületszerkezettani Tanszékkel együttműködve. A rendezvény levezető elnöke Dr. Becker Gábor egyetemi tanár volt. 

A három blokkba rendezett előadások sorát Dr. Bakonyi Dániel okleveles építészmérnök, tudományos munkatárs (BME Épületszerkezettani Tanszék) előadása indította, tőle a transzparens szerkezetek napvédelméről hallgathattunk egy rendkívül tömény és informatív előadást. A különböző üvegezéstípusok napvédelmével kapcsolatban természetesen előkerült a naptényező használata, amelynek – mint megtudhattuk – egy angol nyelvű tanulmány már 1991-ben a halálát vetítette előre. Előadását árnyékolással és üvegezéssel kapcsolatos termékismertetők követték a Brustor, az Alukönigstahl, az Autent és a Velux képviselőitől.

A második blokkban – kávészünetet követően ablakokkal, függönyfalakkal, ajtókkal és tetőablakokkal foglalkoztunk az Internorm, az Aluprof, a Rehau, a Knauf és a Fakro képviselőinek jóvoltából. A blokk közepén Dr. Becker Gábor egyetemi tanár (BME Épületszerkezettani Tanszék) tekintette át ablakbeépítéssel kapcsolatos sok évtizedes tapasztalatait, számos jó és kevésbé sikerült példát bemutatva, fotókkal illusztrálva. Érdekes volt látni azt a most már több évtizedes dilemmát, hogy külső hőszigeteléssel ellátott házba – amely hőszigetelés már rég nem 5-8, sokkal inkább 15-20 cm vastag – hogyan építsük be korrekt módon az ablakokat. Mint a BME-n végzett építész, jól emlékszem a 15-20 évvel ezelőtti megoldásokra, amelyek ma már idejétmúltnak számítanak. 

Az ebédszünet utáni harmadik blokkban a napelemek és egyéb különleges műszaki megoldások kerültek terítékre a Schnaider, a Fischer, a Knauf Insulation, és a Terrán Tetőcserép jóvoltából. Az energiatakarékos megoldások ismertetése mellett a rögzítéstechnika bemutatására is sor került, ami sok meglévő tető korszerűsítésekor kulcsfontosságú kérdés, hiszen ezen múlhat, hogy a régi tetőfedést el kell-e bontani vagy esetleg megtartható. Záró előadásában Dajka Péter Pro Architectura díjas építész mutatta be az Erzsébet-hídról a Ferenciek tere felé vezető útvonal meghatározó épületpár egyik fele, a Matild Hotel felújításának és átalakításának tervét, Dr. Becker Gábor pedig ennek épszerkes, üveges vonatkozásaiba nyújtott betekintést. 

A konferencián részt vevők, illetve az online hallgatók az építészkamarai rendszerben 2 kreditpontot igényelhettek az egésznapos rendezvényért. Május 16-án a felújítás témakörével folytatjuk, ide kattintva már lehet jelentkezni rá.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások