rendezvény inkluzív terek városi terek placemaking days valyo Új európai bauhaus

Fókuszban a közösségi, fenntartható és inkluzív városi terek

Jön az első Placemaking Days Budapest


MagócsiAnikó | 2022.06.02

Hogyan teremthetünk élhető városi környezetet, ezzel pedig fenntartható, inkluzív jövőt? Miként lehet kreatív közösségi összefogással jól használható városi tereket létrehozni? 2022. június 10-én és 11-én többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ az első Placemaking Days Budapest programsorozat.

Az Európai Bizottság által indított, Új Európai Bauhaus (NEB) Fesztivál társrendezvényeként és a Budapest Design Week kísérő eseményeként a Placemaking Days programja az őszi fesztivál „Találkozások terei” központi témájára reflektál. A placemaking olyan, a városfejlesztésben önszerveződő kezdeményezésekre használt fogalom és gyakorlat, amely a helyi közösségek számára is értéket teremtő, nyilvános tereket hoz létre és tart fenn. Bár Magyarországon a kifejezés kevéssé ismert, az elmúlt években több olyan projekt is napvilágot látott, amely a placemaking gyakorlatára épül. Ilyen a Valyo Egyesület által tavaly és idén is megszervezett RAKPART.

Az Új Európai Bauhaus (NEB) fesztivál központi programjait Brüsszelben rendezik meg 2022. június 9-12. között. Mindezt Európa-szerte, így hazánkban is kapcsolódó események kísérik: Budapesten például olyan, a placemaking szellemiségét és gyakorlatát egyaránt képviselő helyszíneken, mint a Valyo rakpart vagy a KÉK – Kortárs Építészeti Központ irodája. A NEB fesztivál rendezvényei a tudomány és a technológia, valamint a művészetek és a kultúra világát kötik össze, és közös, kreatív munkán keresztül adnak válaszokat a fenntarthatósággal és a digitalizációval kapcsolatos összetett társadalmi problémákra. A 2021–2022-es időszakban megközelítőleg 85 millió euró áll rendelkezésre az Új Európai Bauhaushoz kapcsolódó projektekre különböző uniós programok keretében. A finanszírozást olyan források biztosítják, mint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram, a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

„A placemaking projektek alappillérei összhangban állnak a NEB három legfontosabb hívószavával: az inkluzivitással, a fenntarthatósággal és az esztétikával. Ezeket a célokat kutatja a Placemaking Days Budapest is. A nyilvános előadásokon és szakmai programokon szakemberek, a felsőoktatási intézmények képviselői a városlakókkal együtt keresnek válaszokat a jelenünkkel és a fenntarthatóbb jövőnkkel kapcsolatos kérdésekre” – emelte ki Sebestény Ferenc DLA, a Budapest Design Week kurátora.

 Budapesti találkozások címmel és tematikával a kreatívipari felsőoktatási intézmények mesterszakos hallgatóit várja a hazai NEB workshop 2022. június 10-én. A Magyar Formatervezési Tanács szervezésében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Rajzi és Formaismereti Tanszékének együttműködésével az egyetemen megvalósuló program résztvevői az őszi Budapest Design Week tematikájának tükrében kifejezetten az alkalomhoz kötődő témafelvetéssel, az emberléptékű, szerethető fővárosi találkozási helyszínek kreatív kijelölésével és megvalósításával foglalkoznak. Az egésznapos workshop mellett a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) a placemaking gyakorlatok európai példáit vizsgáló, angol nyelvű kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket.

Június 11-én pedig többek között olyan kérdésekre kereshetjük a választ, mint hogy milyennek álmodjuk meg a találkozás tereit a NEB értékei mentén; miként képzelhetjük újra a Duna-part és a városlakók kapcsolatát; mit jelent a placemaking a fenntartható design és a körkörös gazdaság szempontjából? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a KÉK, a re:Kreators, a Placemaking Europe és az Express Innovation Agency részvételével tartott nemzetközi workshopok a Vigadó tér előtt, a pesti Valyo rakparton várják az érdeklődőket.

A Placemaking Days Budapest szervezői a BME Rajzi és Formaismereti Tanszéke, a Magyar Formatervezési Tanács, a Budapest Design Week, az Eutropian, az Express Innovation Agency, a Kortárs Építészeti Központ, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a MOME, a Placemaking Europe, a re:Kreators és a Valyo Egyesület.

Forrás: sajtóanyag

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások