sebesp | 2021.10.22

Az Adjaye Associates építészstúdió egy szupermagas felhőkarcolót tervezett New Yorkba, amelynek egymásra ültetett konzolos kubusok sorával képezett tömege drámai formát kölcsönöz. A projekt egyúttal a faji egyenlőség emblematikus szimbóluma is lenne.

Az Affirmation Tower névre keresztelt felhőkarcoló 1,2 hektáros üres telekre épül fel Manhattanben a 418 11th Avenue-n. Az épület a manhattani Javits Center mellett valósulhat meg, egy saroknyira a  High Line-tól, valamint a Hudson Yards ingatlanfejlesztéstől és a 7-es metróvonaltól.

Az Adjaye Associates úgy tervezte meg a 496 méter magas felhőkarcolót, hogy az felfelé ötször kifelé konzolosan lépcsőzik, így a felső szintek sokkal nagyobbak, mint az alsó szintek. Ez a hagyományos felhőkarcolóhoz képest éppen fordított megjelenést eredményez.

Kívülről a lépcsőzések által meghatározott épület két szállodát és irodaterületet, valamint egy korcsolyapályát és egy kilátóteraszt tartalmazna.

Ha megépül, a projekt, az az Adjaye Associates eddigi legmagasabb tornya lenne, és egyben a második legmagasabb épület Manhattanben a One World Trade Center után. A stúdió szerint ez lenne az első felhőkarcoló, amelyet fekete építészek, fejlesztők, hitelezők és építők csapata valaha épített New York város történetében.

A tervek szerint az épületen belül helyezik el az afroamerikaiak egyenlőségéért küzdő NAACP közép-manhattani kirendeltségét.

"Sajnos New York történelmének nagy részében az afroamerikaiakat és a színesbőrű embereket pusztán gazdasági turistáknak tekintették, akik a világ legnagyobb felhőkarcolóira tekintenek fel azzal a belső érzéssel, hogy soha nem lesznek képesek részt venni abban, amiben valóban egyedülálló New York" – mondta dr. Charles Curtis tiszteletes, a NY Lakásügyi Egyenlőségért Felelős Vallásközi Bizottságának vezetője. "Ha ezt a projekt megvalósul ezzel a csapattal, az egész világ számára tanúbizonyságot tehet arról, hogy a színesbőrű építészek, fejlesztők, mérnökök és pénzügyi szakemberek teljes jogú résztvevői a globális kapitalizmus nagy csodájának, New Yorknak."

A felhőkarcoló a 130 William után a második New York-i magasház lenne, amelyet az Adjaye Associates tervezett, mely céget David Adjaye ghánai-brit építész alapított 2000-ben.

Az épület lenne a legújabb a New Yorkban épülő, 300 méter feletti szupermagas felhőkarcolók sorában, amelyeket a BIG, a Foster + Partners és az SHoP tervezti alapján építenek jelenleg a városban.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások