cikk

Geometriai formák bűvöletében

Tornacsarnok, Basse-Goualine, Franciaország


d.adel | 2023.06.06

A Nantes-tól délkeletre, a Loire partján fekvő Basse-Goulaine egyik forgalmas körforgalmában épült, látványos ezüstmetál alumíniumburkolatú sportcsarnok, a Bohuon Bertic Architectes építészeinek munkája, rövid időn belül a kisváros egyik látványosságává vált.

A Bohuon Bertic Architectes hétnyolc fős csapatával jó 15 éve épít lakóépületeket és sportcélú épületeket. Hitvallásuk szerint az építészet olyan mesterség, amelyet naponta kell gyakorolni és fejleszteni, valamint nézetük szerint az építészetnek magáról az építésről kell szólnia.

Yannick Bohuon és Mathilde Poupart, az iroda vezető tervezőinek munkájára mindig jellemző volt az új formák és megoldások keresése. Ennek során gyakran játékos épületformáikkal, lágy és letisztult stílusukkal hívták fel magukra a figyelmet, valamint azzal, hogy szívesen dolgoznak úgynevezett „monokrómban” is. Ezt jól példázza a Nantes külvárosában, az önkormányzat megbízásából tervezett sportcsarnok, amelynek homlokzata, illetve éppenséggel annak alumíniumburkolata lazán borul a szokatlan tető- és homlokzati formára.

A homorú és domború íveket szabályosan és hibátlanul követő, mintegy 120 000 PREFA tetőfedő és falburkoló rombusz – mint az épület látványát meghatározó elem – már a tervezési koncepció fontos részévé vált. A kihívásokkal teli megvalósításhoz azonban a beruházói akaraton, a tervezői elképzelésen túl minőségi kivitelezésre is szükség volt.

Kint és bent összhangja

A csarnok tervezésére kiírt pályázat eredménye kapcsán Yannick Bohuon két szempontot emelt ki: részben az épület szokatlan íves látványának, részben pedig az általuk javasolt épület és annak környezete közötti nem mindennapi kapcsolatnak tudja be sikerüket. A két sportágat kiszolgáló épületet, a funkciók rugalmas egymás mellé rendezése érdekében, ennek megfelelő belső kialakítással tervezték. A földszintet a nagyvonalú üveghasználat és bentről kifelé történő rendezés jellemzi. Az épület magjában elhelyezett téglalap alakú pályát körkörösen a funkcionális és kiszolgálóterek, öltözők, technológiai, valamint raktárhelyiségek veszik körül. Ezek belmagassága, valamint a csarnokmagasság közötti különbség áthidalása érdekében is szükséges volt az épület olyan külső kialakítása, amely az átmenetet egységgé kovácsolja.

A rugalmasság a PREFA anyagok egyik erőssége

A kivitelezésért felelős szakember, Olivier Collet és az Engie Axima csapata jó érzésekkel tekint vissza a tornacsarnokon végzett munkájukra, amelynek a homlokzatburkolata és az alszerkezete együttesen adja az alapvetően szögletes csarnok izgalmas, lekerekített formáját. A bádogosmester véleménye szerint az épület egybefüggő felületei és annak részletei puha bőr benyomását keltik. Magát a munkát a kivitelező „nagyszerű, tervezési és műszaki kihívásokkal teli projektként” jellemezte, ahol az öt lekerekített sarok burkolása műszaki szempontból különösen érdekes volt. A PREFA alumíniumburkolatát itt éppen azért volt jó használni, mert az lehetővé tette a tető és a homlokzat egyenértékű kialakítását, és a szokatlan lekerekített formák rugalmas fedését. Collet szerint éppen ez a rugalmasság a PREFA rombuszok egyik erőssége, amely itt kifejezetten előnyös volt.

Tornacsarnok, Basse-Goulaine, Franciaország

  • Építészet: Bohuon Bertic Architectes
  • Kivitelező: ENGIE Axima
  • Homlokzat típusa: PREFA tetőfedő és homlokzatburkoló rombusz 44×44, ezüstmetál

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások