cikk

Gyermekotthon speciális igényekkel


Ware-Nagy Orsolya | 2021.12.08

Augsburg elegáns külvárosában, a Kuhsee közelében áll a különleges gondoskodást igényló gyerekek számára, a St. Johannes Alapítvány megbízásából épült, családias és praktikus lakóotthon, amely barátságos fényeivel jól illeszkedik a környék kisvárosias hangulatába.

A stuttgarti építész iroda tulajdonosainak, Sigrid Müller-Welt és Dominique Dinies tervezőpárosának ez volt a második, és ezúttal az alapítvány egyik vezetőjének személyes indíttatásából kapott megbízása.

A fehér homlokzatával és meredek tetőjével a környék kisvárosias léptékébe illeszkedő, mégis annak minőségét emelő épület speciális törődést igénylő gyermek számára készült otthon, amelynek jelenleg 24 lakója van.

Az igényekhez választott részletek

Az épület funkciója mellett a tervezők munkájának a szigorú helyi előírások szabtak keretek: az utcafronton az épület két szintjét és a hátsó telek egyszintes épületet átjáró köti össze. A két lebontásra szánt épülettel átvett telekre ugyanis különböző előírások vonatkoztak. A tervezők annak ellenére, hogy a meglévő épületek teljes bontása mellett döntöttek, igyekeztek a hely szelleme és az épülettel szembeni igények alapján, valamint a szűkre szabott költségvetés mentén olyan épületet létrehozni, amelyre „akár 50 év múlva is jó lehet ránézni”, ahogy ők fogalmaztak.

A fehér homlokzaton és a Prefalz P.10 cinkszürke alumínium borítással készült tetőn túl, az épület látványát az ablakok, és az azokra került rendhagyó spaletták teszik karakteressé. „Az ablakok az utcát, mint kirakatot közvetítik a bentlakók felé, emellett az árnyékolókon átjutó aranyló fény különleges hangulatot teremt odabent.” – magyarázza Müller-Welt. Az ablakok elhelyezése is a funkcióhoz igazított: ezek olyan magasságban szabdalják a homlokzatot, hogy akár gyerekek számára is biztonságos és kerekesszékesek számára is kényelmes lehessen a kilátás.

A választott anyagok, a látszóbeton és a fa egyszerre sugároznak otthonosságot, melegséget és visszafogottságot, amihez jól illik a tetőre került alumínium burkolat.

Kreativitás, fenntarthatóság és esztétika

A szigorú építési szabályok okozta kihívások és a megrendelő speciális igényei mellett a visszafogott költségvetés teremtett még olyan körülményt, amelynek a projekt tervezése és megvalósítása során meg kellett felelni. „Az intézmény funkciója, a szociális gondoskodás és a minőségi elvárásaink nem állhattak egymással ellentétben.” – mondja Dinie – „De az alacsony költségvetés ezzel együtt kreatívabbá is teszi az embert.”

A mexikói és bécsi tapasztalatokkal Stuttgart szívében irodájukat működtető, jelenleg 10 munkatársat foglalkoztató irodát vezető építészpárnak a kreativitás, a fenntarthatóság és az esztétikai igények tervezői alapelveik közé tartoznak. Ezekkel egyszerre kellet éljenek az augsburgi intézmény tervezésekor.

Hely: Augsburg, Németország

Építészet: UTA Architekten und Stadtplaner

Kivitelezés: Holzbau Wohlhüter

Tetőtípus: Prefalz P.10 cinkszürke

PREFA Magyarország | PREFA

Prefalz alumínium burkolat tetőre és homlokzatra

Az akár alacsony hőfokon is könnyen formálható, 100%-ban újrahasznosítható Prefalz, íves tetőtől a bonyolult tetőfelépítményekig, kupolatetőkig vagy nagy felületű tetőkig változatos és kreatív felhasználási lehetőséget kínál, mindezt akár homlokzaton is. A sokoldalúan alkalmazható, 19 standard színben, sima és stukkó felülettel, minden rendszertartozékkal elérhető nagy teherbírású anyag hosszú élettartama alatt nem rozsdásodik. A tartószerkezet hajlásszögét ezzel az anyaggal célszerű 7º-nál (13%) nagyobbra tervezni.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások