sebesp | 2024.05.18

A szaúdi erők engedélyt kaptak arra, hogy „halálos erőt” alkalmazzanak annak érdekében. hogy eltávolítsák azokat, akik ellenálltak az áthelyezésnek, hogy utat engedjenek a szaúd-arábiai Neomhoz tartozó The Line megaváros megvalósításanak.

A Neom nevű projektet egy 10 200 négyzetmérföldes területen építik fel Szaúd-Arábia Tabuk régiójában, amelyet nagyrészt a huwaitat törzs tagjai foglalnak el. Az Al-Khurayba falu egyike azoknak a falvaknak, amelyeket megtisztítottak, hogy utat engedjenek Neomnak. A szaúdi kormány szerint 6 000 embert telepítettek át, hogy helyet adjanak a Neom fejlesztésnek.

A kilakoltatásért felelős csapatot arra utasították, hogy lakoltassa ki az embereket Al-Khurayba faluból, amely közel van a The Line megaváros helyszínéhez. Felhatalmazást kaptak arra, hogy halálos erőt alkalmazzanak azokkal szemben, akik megtagadták a távozást.

"Aki továbbra is ellenáll a kilakoltatásnak, azt meg kell ölni, tehát engedélyezték a halálos erőszak alkalmazását azokkal szemben, akik az otthonukban maradtak" nyilatkozta a BBC-nek Alenezi ezredes, aki tavaly emigrált az Egyesült Királyságba. Hasonló hírekről tudósított több más brit médiaforrás is.

A szaúdi hatóságok letartóztatták a huwaitat törzs több tagját, akik tiltakoztak a kilakoltatások ellen. 2020-ban a szaúdi biztonsági szolgálatok megölték a törzs tagját, Abdul Rahim al-Huwaitit, miután videókat tettek közzé az interneten, hogy felhívják a figyelmet a kilakoltatásokra.

Az ALQST emberi jogi szervezet ezt követően arról számolt be, hogy három, az Al-Huwaitihoz köthető személyt, akiket 2020-ban erőszakkal kilakoltattak a Neom helyszínről, halálra ítélt a szaúd-arábiai speciális büntetőbíróság.

A Neom egyike annak a 14 gigaprojektnek, amelyet Szaúd-Arábiában a Saudi Vision 2030 terv részeként dolgoznak, hogy az ország gazdaságát elmozdítsák az olajtól való függéstől.

A tervezett 170 kilométer hosszú Line megavárost magában foglaló fejlesztés a projektek közül a legnagyobb és legvitatottabb. Egyben Mohamed Bin Salman ötleteinek központi eleme, így nem fogja hagyni, hogy bármi az útjába álljon a Neom felépítésének.

Számos nemzetközi építészeti stúdió dolgozik a Neom projekten, köztük az amerikai Morphosis, a brit Zaha Hadid Architects, a dán BIG, a holland UNStudio és Mecanoo, az amerikai Aedas, a német LAVA és az ausztrál Bureau Proberts.

Mindeközben a Bloomberg hírügynökség arról számolt be, hogy a sivatagot végigmetsző Line megaváros – amely a szaúd-arábiai Neom projekt zászlóshajója – céljai radikálisan összezsugorodtak, 2030-ra állítólag kevesebb mint 300 000 embernek ad otthont az eredeti 1,5 milliós célhoz képest.

A 170 kilométer hosszúra tervezett Line vonalszerű város, két párhuzamos, 500 méter magas, lineáris felhőkarcolóból állna, ugyanakkor ebből várhatóan mindössze 2,4 kilométer készül el 2030-ra.

A projekt visszacsökkentésének az az oka, hogy a szaúd-arábiai szuverén vagyonalap még nem hagyta jóvá a Neom 2024-es költségvetését, a Bloomberg korábban arról számolt be, hogy a vagyonalap próbál új pénzforrásokat találni a projekt finanszírozásához.

Az eredetileg 2021-ben bejelentett vonal a Vörös-tenger partját kötné össze Szaúd-Arábia északnyugati részével, és a legismertebb a Neom projektek közül, amelyek összesen 26 500 km2-t fednek le Szaúd-Arábia északnyugati részén.

Mindez nem áll útjába annak, hogy a fejlesztők időről időre futurisztikus fantáziaépületek látványterveit hozzák nyilvánosságra. Az ötletek szerint lesz ott több nehezen értelmezhető luxushotel, barlang-strand, fejjel lefelé vízbe állított felhőkarcoló, ókori hangulatot idéző, sziklába vájt előadóterem, és még számtalan olyan épület, amely lehetőséget biztosít az egyedi, a különleges, a tökéletes keresésének alibijével a mértéktelen pénzköltésre a multimilliomosok játszóterén

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások