hír pályázat Gellérthegy pályázat Világörökség

Hamarosan a Gellért-hegy sem lesz már a régi. Itt a 40 millós pályázat!


sebesp | 2016.07.19
Nyílt, kreatív ötletpályázatot hirdetett a Miniszterelnökség a Gellért-hegy megújítására. A kiíráson indulóknak komoly szakmai szempontoknak kell megfelelniük, figyelembe véve, hogy a terület a világörökség része. A leromlott állapotban lévő, kiemelt turisztikai helyszín rekonstrukciójának fontos célja a Citadella hasznosítása is.

A negyvenmillió forintos pályázaton indulóknak új tartalommal kell megtölteniük a Gellért-hegyet az épített és természeti környezet értékeinek megőrzése, a világörökségi cím, a műemléki védelem és a szellemi, szakrális tartalom figyelembe vétele mellett. A széles körű alkotói szabadságot biztosító ötletpályázat kiemelt törekvése a Citadella épületének hasznosítása – tájékoztat a Lechner Tudásközpont közleménye.

A Miniszterelnökség alá tartozó tudásközpont a pályázóktól olyan megoldásokat vár, amelyek megvalósítható, fenntartható módon orvosolnák a Gellért-hegy jelenlegi rendezetlenségét, hogy az a turistákon kívül vonzó legyen a város lakóinak is. A pályaművek postára adásának határideje október 3.

A tervekről döntő bíráló bizottság elnöke Csepreghy Nándor, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese. A tizenhárom fős testület társelnöke Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára lesz. A grémiumban a neves építész, tájépítész, régész szakemberek, művészek mellett a Gellért-hegyben működő Sziklakápolna és rendház házfőnök-igazgatója is helyet kapott.

A Gellért-hegyet az UNESCO a Citadellával, a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította. A hegy természetes élőhelyeiből mára csak apró foltok maradtak meg. Az 1920-as években kezdték parkosítani a hegy lejtőit és sétányokat építettek. A déli oldalon található Szent István-barlangban 1926-ban sziklakápolnát alakítottak ki, amit a pálos rendnek adományoztak.

A teljes pályázati anyag a http://gellerthegypalyazat.hu/ honlapon ingyenes regisztrációt követően érhető el..

Forrás: magyaridok.hu/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások