cikk

Hamburg: a zene hullámain


d.adel | 2022.10.11

Hamburgban, az Elba partján, HafenCity városrész nyugati szögletében magaslik az Elbphilharmonie épülete. Az eredetileg raktárépületként funkcionáló építmény teteje különleges, modern, „üvegkoronát” kapott, amely a múlt és jelen egyidőben megjelenő látványa miatt ragadja meg a képzeletet. Hanghullámokra emlékeztető üveghomlokzat pedig jól passzol fő funkciójához: egyike a világ legnagyobb és akusztikailag legjobban átgondolt koncertcsarnokainak.

A Herzog & de Meuron tervei alapján készült Elbphilharmonie épülete túl azon, hogy lenyűgöző építészeti megoldásokkal büszkélkedik, igen sokoldalú is: zenei, lakó- és kulturális központ egyaránt. A 108 méter magas épület otthont ad filharmóniai hangversenyteremnek, kamarazenei teremnek, éttermeknek, bároknak, hotelnek, fitneszközpontnak, konferenciatermeknek és egy olyan terasznak is, ahonnan Hamburg és a kikötő panorámájában gyönyörködhetünk. Az átalakítás után létrejött komplexum alapját a Kaispeicher raktárépülete képezte, erre épült rá az üvegsapka, amely alaprajzát tekintve meg is egyezik az általa megkoronázott régi épülettel, de az épületszerkezet kialakítása már jócskán eltér annak egyszerű, visszafogott megjelenésétől.

A lenyűgöző látvány szoros együttműködés eredménye

A 21 800 m2 felületű felső rész üveghomlokzatának mintegy 5000 m2-nyi része ívelt üvegekből készült, ami hatalmas „kvarckristállyá” teszi az épületszerkezetet. Az ég, a víz és a város fényeinek visszatükröződése a hatalmas üvegfelületen, folyamatosan változó megjelenést biztosít és még izgalmasabbá teszi a látványt.

A kivitelezés azonban csöppet sem volt egyszerű feladat. Az üveghomlokzat kialakításáért a Josef Gartner GmbH felelt, akik a Guardian Glass csapatának szakértelmére hagyatkozva, velük szoros együttműködésben oldotta meg a kihívásokkal teli megbízást.

Egyedülálló megoldások a Guardian módra

Kihívást jelentett a homlokzat ívelt üvegelemeinek kialakítása, ez volt az első eset ugyanis, hogy az üvegtáblákat ilyen bonyolult 3D geometria szerint kellett elkészíteni. További fejtörést okozott annak megvalósítása is, hogy az üveg különböző bevonatainak funkcióit a gyártás során megőrizzék.

A homlokzat üvegezése low-E, amely ún. hőfelvétel-szabályozó bevonattal, krómtükör foltokkal és selyemszita-nyomatú kerámiamintázattal készült. A megrendelő a hatékonysággal kapcsolatos elvárásainak kielégítése érdekében a hőfelvétel-szabályozó bevonat és a krómozott foltok ezek között is prioritást élveztek, létfontosságúak voltak. A Gartner szakemberei aggodalommal tekintettek ugyan a folyamatra, ám a hajlító kemence magas hőmérséklete nem veszélyeztette a bevonatokat. Az üveg a hajlítási folyamat során rendkívül stabilnak bizonyult.

A siker érdekében a Guardian Glass csapata azon túl, hogy a homlokzat tervezési szakaszában a Gartnerrel együtt dolgozott, a hajlított üveget beépítő SunGlass Srl. vállalttal is szorosan együttműködött, így biztosítva, hogy a hajlított üvegek mind hatékonyság mind megjelenés (pl. a hajlított üveg formái, megjelenése és színtükrözése) tekintetében egyaránt megfeleljenek a tervezői és megrendelői elvárásoknak. A Guardian már a kezdetektől oroszlánrészt vállalt a projektben: műszaki támogatást biztosított az üvegek hőtani és spektrofotometriai számítási adataival, hőterhelési elemzésekkel, illetve értékes javaslatokkal és útmutatásokkal is szolgált az üveg hajlításával, valamint a bevonatos üveg kerámiafestésével kapcsolatban. Tapasztalatai, tudásbázisa elengedhetetlen volt a projekt sikeréhez.

  • Felhasznált termékek: Guardian ExtraClear® úsztatott üveg, Guardian ClimaGuard® DT hőszigetelő üveg, Guardian SunGuard® Solar Light Blue 52 napvédő üveg
  • Beruházó: A németországi Freie und Hansestadt Hamburg képviseletében eljáró ReGe Hamburg Project-Realisierungsgesellschaft mbH
  • Építészet: Herzog & de Meuron
  • Generálkivitelező: Adamanta Grundstücks-Vermietungsgesellschaft mbH & Co. és a Hochtief Solutions AG
  • Homlokzati szakértő: Josef Gartner GmbH
  • Üveghomlokzat kivitelezése: SunGlass Srl, BGT Bischoff Glastechnik GmbH & Co. KG, Interpane GmbH

A modern, energiahatékony üveghomlokzatokról
Inspiráció a Guardian projektjei között

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások