sebesp | 2019.09.23

A világ négy égtája felé figyel a Roman Polanski filmje ihlette Dűne Ház a norvég tengerparton.

A Studio Viktor Sørless tervei alapján épülő villa a lengyel származású amerikai rendező Szellemíró című filmje előtt hajt fejet, melynek főhőse egy világtól elzárt tengerparti villában alkot. A filmbéli házhoz hasonlóan a Hvide Sande közelében megvalósuló épület természetes anyagokat használ és hatalmas üvegfalakon át periszkópként fordul a táj és a tenger hullámai felé. A tervezők nemcsak a fény, hanem a szél befogadásával is számolnak, ezzel előre kiszámíthatatlan "színpadképeket" borítékolva. 

A megrendelő külön kívánsága volt, hogy a filmvásznakon látható drámai jeleneteket az épületen élőben lehessen átélni. Ehhez a nyitható ablakok elé helyezendő függönyök is hozzá segítenek majd, szélgépek helyett a természet szolgáltatta energiával. Fények és árnyékok állandóan változó kontrasztja szintén erősíti majd a személyesen megtapasztalható moziélményt.

A helyi kővel burkolt, zöld tetővel fedett Dune House középpontjában elhelyezett törzséből konzolosan kinyúló terei keresztet formálva periszkópként tartják szemmel a vidéket.

Lifttel juthatunk a bejárattól magasba emelt lakótérbe, mely az egyes nyúlványokban nappalira és dolgozóra, étkezőre, konyhára és hálószobákra tagolódik. A filmben látható hangulat ismétlődik majd a belső terekben is, természetes anyagokkal és színekkel. Bézs lesz a meghatározó szín a dűnék homokját a belső terekbe csalva, amihez a hitelesség kedvéért vélhetően a parti szelek némi valós homokkal is hozzájárulnak.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások