hír gát Római-part Tarlós István

Irtó jó lesz! 1500 fát vágnak ki a Római-parton, hogy megvédjék az illegálisan épült házakat


sebesp | 2016.04.19
Felpörög a mobilgát-projekt. Menjünk ki utoljára sült hekket enni, vegyünk végső búcsút a Római parttól!

Lényegében semmi nem marad a védmű kialakítása után abból ami most van – jelentette ki Tarlós István főpolgármester, akinek egyáltalán nem tetszik a közkedvelt pihenőövezet jelenlegi állapotában. A gátépítéshez kapcsolódóan ezt fel is számolnák, miközben a rekreáció alapvető fontosságú a tervekben, várhatóan majd szépen metszett térkővel kirakott formában. Erről nyáron majd látványtervekkel próbálnak mindenkit meggyőzni, sőt, lakossági fórum is lesz.

Igaz, sok vitatkoznivaló akkor már nem lesz, mivel akkorra elkészülnek a tervek, és a Fővárosi Közgyűlés is meghozza döntéseit. Még ebben a hónapban tárgyalják a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötendő támogatási szerződést. A kiemelt állami beruházás 10 milliárdos tételként szerepel az uniós projektlistán, amibe a partfal védelme mellett új közterek, kerékpárút, nyilvános illemhelyek és a parkosítás fog beleférni. A drágább megoldással valósul meg a mobilgát, az ígéretek szerint árvízmentes időszakban szinte láthatatlan lesz. Csakúgy mint a jelenlegi ősfák, igaz azokat árvíz esetén sem láthatjuk majd és a forró nyári napokon sem adnak árnyat a parton pihenőknek.

A végleges nyomvonalra a jövő héten tesznek javaslatot, a Fővárosi Közgyűlés pedig májusi ülésén tárgyalja meg. Tarlós István szerint a nyomvonalat nem az ő döntése, hanem az MTA, a BME és a vízügyi főhatóság javaslatára a tervezők alakítják ki. Az engedélyezési terveknek júniusra kell elkészülniük, augusztusban írják ki a tendert, és novemberben már kezdenének a helyszínen. A teljes műszaki átadás 2019 januárjára várható, a Római-part lezárása pedig a kivitelező döntési körébe fog tartozni.

Mint azt Tarlós István elismerte: gyakorlatilag az összes fát kiirtják az ártérben lévő sarjakon kívül.

A gátépítés ellenzői szerint a Római-part teljes megsemmisítését jelenti a mobilgát felépítése. A védmű szükségességét elismerik, de inkább a kerítések tövében vagy a Nánási és Királyok útján tartanák elfogadhatónak, ahol jelenleg is van egy gát, ezzel megőrizve Budapest utolsó természetes partszakaszát. De Tarlós óbudai polgármesterségének időszakától kezdve számos üdülőnek titulált lakópark épült itt illegálisan, melyek tulajdonosai jobban féltik az árvíztől tulajdonukat, mint amennyire szeretik a Római-part jelenlegi fésületlen természetességét. Történik mindez annak ellenére, hogy Orbán Viktor azt mondta 2013-ban: aki hullámtérbe építkezett annak megvédik az életét, de a vagyonát nem.

Bardóczi Sándor néhány éve bemutatta, mit és miért tarol le az ingatlanbiznisz. A Római-part Budapest utolsó természetes fövenye, ártéri fákkal, kacsákkal és halsütőbódékkal. A terület kikövezett, gyeptéglával borított rézsűvé válhat a tervezett mobilgát miatt, ami az ártérre illegálisan épített lakóparkokat és hoteleket védné.

Sült hekket minden bizonnyal a gát elkészülte után is ehetünk majd a Rómain, de az már nem lesz ugyanaz, addigra meg lesz hekkelve.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások