hír

Itt van az építésügy átalakításának terve 57 pontban!


Csépé | 2015.09.07
Óriási változások: a jegyzőktől a járásokhoz kerülő hatóság, minimális tervezői díjszabás, kisebb házak tudomásulvétellel engedélyezése, új területrendezési tervek, tervek minőségalapú kiválasztása - a kormány által elfogadott intézkedési terv.

A január végi 17 pontos kormányhatározat az irányokat jelölte ki, most a konkrét feladatok is látszanak már.
Pénteken jelent meg a 1567/2015. (IX. 4.) Kormányhatározat, melyből sok minden látszik már.

Csak két kiragadott példa:
"1.1 Az ügyintézés hatékonyabbá tétele érdekében az általános építésügyi hatósági hatáskört a jegyzőtől a járási hivatalba kell integrálni, hogy az engedélyezési eljárásokban a szakhatósági közreműködés az integráció következtében nagymértékben lecsökkenjen, aminek a szervezeti, személyi és forrásigényét, valamint hatásait vizsgálni kell. Valamennyi járásban legalább egy építésügyi hatóságot létre kell hozni."
"1.4. A lakossági építkezések támogatása érdekében átlagosnak tekinthető minimum méret meghatározásával egy gyorsabb eljárásmenet kialakítása indokolt. Legfeljebb 160 m2 hasznos alapterületű lakóépület (legfeljebb 3 szint: pince+földszint+tetőtér) építése vagy meglévő lakóépület legfeljebb 160 m2 hasznos alapterületűvé történő bővítése vagy átalakítása esetén, amennyiben szakhatósági közreműködés,és építésügyi követelmények vizsgálatán túlmenő szakkérdés vizsgálat nem szükséges, az építésügyi hatóságnak tudomásulvételi eljárást kell lefolytatnia."

A változások, kijelölt feladatok között van olyan, ami már idén, a legtöbb jövő év végétől következik.

Az Építésijog.hu közöl elemzést itt.

A határozat itt olvasható.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások