hír exkluzív cikk EBI Építésaktivitási Jelentés

Jelentős mennyiségben indultak útépítések

EBI Építésaktivitási Jelentés idei 2. negyedéves eredményei


buildecon | 2019.09.09

A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentésből kiderül, hogy bár az elmúlt negyedévekben meglehetősen kevés út- és vasútépítési projekt lépett kivitelezési fázisba, az idei második három hónapban érezhetően élénkült a szektor.

Több mint 200 milliárd forint értékben kezdődtek meg építési munkák, mely 2017 harmadik és 2018 első negyedéve után az utóbbi évek harmadik legmagasabb összegét jelentette. Az EBI Építésaktivitási Jelentés második negyedéves magas Aktivitás-Kezdése azonban nem tudta ellensúlyozni az első negyedév gyengébb számait, így összességében az első félév nem bizonyult olyan kiemelkedőnek.

Jelentős különbség mutatkozott ugyanakkor az út- és a vasútépítések között az Aktivitás-Kezdés esetében; a bővülés elsősorban a frissen elkezdődött útépítések körében volt megfigyelhető, míg az elindult vasútépítési kivitelezési számok továbbra is nagyon szerényen alakultak.

Különösen igaz volt ez az év második negyedévében, amikor több mint 200 milliárd forintot tett ki az elindított építések összértéke az út jellegű beruházások esetében, míg vasútépítések csak kevesebb, mint 2 milliárd forint értékben kezdődtek meg.

Az út- és vasútépítések esetében a kivitelezések jelentős része a keleti régiókban indult, a terület részesedése az Aktivitás-Kezdésből 86%-ot tett ki, míg a nyugati régióké mindössze 5%-os volt. A magas részesedés nem is meglepő, hiszen a keleti területet érinti például az M30-as és 48. számú út beruházás.

Út-, és vasútépítesekből meglehetősen kevés fejeződött be az idei év első félévben, összegük mindössze kevesebb, mint 47 milliárd forintot tett ki. A harmadik negyedévben azonban az Aktivitás-Befejezésben lényeges növekedésre lehet számítani több nagy projekt elkészülésének köszönhetően, mint a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasúti vonalszakasz villamosítása, a 21. főút Tar-Mátraverebély közötti szakaszának négynyomúsítása, az M4-es autópálya II. üteme Berettyóújfalu és Nagykereki között, az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakasza, illetve az R67 jelű, Mernyeszentmiklóst és Somogybabodot összekötő gyorsút.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások