sebesp | 2013.08.02
A brit építészeket nyilvántartó szervezet levélben figyelmeztetett egy népszerű internetes dizájnportált amiatt, hogy John Pawsont törvénybe ütköző módon „építész”-ként említették egy cikkben. Álláspontjuk szerint a nemzetközi hírű angol tervező minden, csak nem építész.

Nagy-Britanniában szigorú szabályai vannak az „építész” cím használatának. A jogszerű címhasználatot az Építészek Nyilvántartó Testülete (Architects Registration Board, röviden ARB) kíséri figyelemmel. A napokban a dezeen.com közölt írást az ismert alkotó legújabb, Augsburgban megvalósult munkájáról, melyben „John Pawson brit építész”-ként említették, amire az ARB illetékese figyelmeztető levélben reagált. A szigetországban ugyanis csak olyan személy használhatja az építész megnevezést, illetve nevezhető építésznek akit regisztráltak a testületnél. John Pawson neve nincs a nyilvántartásban, így "brit építész"-nek semmiképp sem nevezhető, melyre vonatkozóan helyreigazítást is kér az regisztrációs testület.

Mint Pawson cégének irodavezetője a Dezeen-nek elmondta: az ismert tervező nem fejezte be tanulmányait, így nem vehető építészként nyilvántartásba. Az ARB munkatársával készített interjúból az is kiderül, hogy a tervezőiroda alkalmazottai között van egy regisztált építész (Benjamin Collins), így a vállalkozás jogszerően használhatja a John Pawson Arcitects (John Pawson Építészek) elnevezést. Tekintettel arra, hogy nem a Pannonhalmán is alkotott, nemzetközi hírű építőművész nevezte saját magát építésznek, hanem egy média vétett a szabályok ellen, az eset nem jár jogi következményekkel, ugyanakkor a helyreigazítás és a jogszerű címhasználat a közösség – így az építészek közösségének - érdeke is.

Tavaly a londoni Shard-ot tervező Renzo Piano építészként történt említése okozott kisebb polémiát, mely később az ARB bocsánatkérésével zárult, tekintettel arra, hogy az olasz építészt senki nem nevezte „brit építész”-nek.

Az építész nyilvántartásba vétele Nagy-Britanniában hét év tanulás és gyakorlat, annak részét képező három közbenső, majd egy gyakorlati záróvizsga (költségük egyenként 1700 Font körül van) letétele után kezdeményezhető. Az éves regisztrációs díj jelenleg 98,5 Angol Font (~34.000 Ft), melyért a brit építészek kizárólag a név használatának jogát és a szakmájuk rangjának védelmét kapják cserébe, az ARB semmi mással nem foglalkozik, igaz ezt, mint a példából is látható komolyan veszi. (Szakmai programok, tervpályázatok, stb. szervezése a RIBA feladata.)

Forrás: Dezeen.com
John Pawson irodájának legutóbbi munkája
Korábbi kapcsolódó cikkünk
Architects Registration Board (ARB)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások