hír tervek Budapest kilátó

Kilátó épül Budapest legnagyobb állóvize közelében


sebesp | 2020.08.14

A Pilisi Parkerdő Zrt. célkitűzései között a városi erdők ökológiai és turisztikai értékének fejlesztése kiemelt szerepet játszik, ennek jegyében épül a XVI. kerületi Naplás-tó környezetébe a Robert Gutowski Architects által tervezett új kilátó.

Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, a Szilas-patakból duzzasztott Naplás-tó – valójában árvízvédelmi tározó – a XVI. kerületben, Cinkota mellett található.

A kilátó koncepcióját a helyszín adottságait figyelembe véve fogalmazták meg. A torony a fák fölé magasodik, mely zavartalan kilátást biztosít majd a környező tájra. A terület intenzív változásokon ment keresztül az utóbbi évtizedekben, ipari övezetből lakó- és pihenőövezetté alakult.

Ennek eredményeként az erdők használata és az erdei turisztikai lehetőségek is megváltoztak. Ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt felértékelődött a terület, nagyobb jelentőséggel bírnak napjainkban a főváros pesti oldalának erdőterületei.

A Pilisi Parkerdő városi erdőfejlesztési programjának része a Naplás-tó mellé épülő kilátó is. A kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A helyszíni munkálatok augusztus első hetében kezdődhetnek meg, a várható befejezés és átadás még ez év őszén várható.

Forrás: parkerdo.hu

 

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások