hír tervek Emlékhely olaszország stadion

Koronavírus emlékhely lehet a Milan stadionjából


sebesp | 2020.07.17

Angelo Renna olasz építész azt javasolja, hogy ültessenek 35 000 ciprusfát Milánó San Siro stadionjába, hogy nyilvános emlékművé alakítsák azok emlékére, akik életüket vesztették a koronavírus világjárvány során.

Angelo Renna terve egyúttal az ikonikus San Siro stadion megmentésére is kinyitná a lehetőséget. Ez az aréna 1926 óta volt az AC Milan és az Inter Milan olasz labdarúgó klubok otthona, de mivel használaton kívül áll, a bontása is napirendre került.

Az ötlet megvalósulása esetén a legendás San Siro stadion megmenekülne a bontástól, és az egész építmény szerkezetének átalakításával a Covid-19 áldozatainak emlékhelye lenne. Közel 35 000 ember vesztette életét Olaszországban az elmúlt öt hónapban a koronavírus-járvány idején, és Milánó volt az egyik fő epicentrum. Az építész azt reméli, hogy olyan szent helyet teremthetnek, ahol az emberek képesek lesznek kapcsolatba lépni szeretteikkel.

Az Ulisse StacchiniIt építész által tervezett és a Ragazzi and Partners által az 1990-es világkupára áttervezett San Saniro a világ egyik legismertebb stadionja. A klubok azonban a stadion lerombolását tervezik, és a közelben található helyszínen építenek újat.

A javaslat eredményeként a meglévő stadion új identitással kapna egy második lehetőséget a meglévő épülettömeg megtartásával, de a funkció megváltoztatásával.

A ciprus egy közönséges díszfa, amelyet évezredek óta termesztenek az egész földközi-tengeri térségben. A fák sötétzöld függőleges alakja a temetők és a szent helyek rendkívül jellegzetes jelképe, mint a halhatatlanság szimbóluma, a halál utáni élet jelképe. Összetett és dús koronájának köszönhetően sok madár, mókus, gyík és sok más állat számára élőhelyként szolgál.

Az elgondolás ellentmondásosnak tűnhet, ugyanakkor egy monumentális és teljesen egyedi új közössági hely jöhet létre azok számára, akik elvesztették szeretteiket.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások