hír exkluzív cikk középület metszet

Középületek a Metszet 2024/3. számában


Ware-Nagy Orsolya | 2024.06.12

Középületekkel foglalkozó számunkban ezúttal múzeumot, irodaházat, bisztrót és egészségügyi központot is bemutatunk Budapesttől Berettyóújfaluig, Ausztriától Pozsonyig és vissza. 

A címlapra a hargitafürdői pálos monostorról készült grafika került, Lázár Csaba munkája. A rendkívül meredek terepre ültetett épület belső szervezése szokatlan, bár a terepviszonyok miatt logikus: kerengője sem sík, hanem rámpás kialakítású, és az egyik irányból földszintesnek tűnő ház a másik oldalról nézve hatszintes tömeget alkot. A vöröses színezetű monolit betonból épült monostorépületről Fejérdy Péter írt elemző és párhuzamokat kereső bemutatást.

A magyar példák között egy budapesti irodaházról, Káli-medencében épült bisztróról és Mátraházán épült villaépületekről olvashatunk, valamint a Berettyóújfaluban épült egészségügyi központról, míg a külföldi példák ezúttal Bregenzből (Ausztriából), valamint Pozsonyból érkeztek. 

Az a_pro' rovat ezúttal a milánói dizájnhét keretében megvalósuló Salone del Mobile kiállításról tudósít, a Mai szemmel rovatba Preisich Gábor Cseppkő Gyermekotthona került. A Zöld Oldalakba a márciusban Párizsban megrendezett Buildings and Climate Global Forumról írt tudósítás került. Beszámoltunk továbbá az idén először megrendezett CAD'oro Építészeti Animációs Filmszemléről is. 

A Metszet itt előfizethető.

Lapozzon bele digitális lapszámunkba!

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások