hír exkluzív cikk középület metszet

Középületekkel foglalkozik a Metszet 2022/3. száma


Ware-Nagy Orsolya | 2022.07.06

Megjelent a Metszet 2022/3. száma, amelyben a közelmúltban megvalósult középületek közül szedtünk össze egy csokorra valót.

Címlapon a székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont. A történelmi belváros e szegletében több korszak jeles építészei is letették kézjegyüket, Gutowski Robert tervezőnek pedig mindezek tudatában kellett mégis mai építészeti nyelven megszólaltatnia az új épületet. A látogatóközpontról a területet jól ismerő Csutiné Schleer Erzsébet írt bemutatást. 

További hazai példák a pasaréti Páduai Szent Antal Plébánia, amely Rimanóczy Gyula épületeit folytatja és egészíti ki, a balatonfenyvesi gyerektábor környezetébe simuló épületegyüttese és a budapesti Áurea Ana Palace Hotel, amely két, eredetileg klassszicista, illetve historizáló, számos átépítésen átesett épület rekonstrukciója keretében készült el. Ezúttal a külföldi példák is egy kivételével magyarok: David Chipperfield zürich-i Kunsthaus-a mellé egy újtusnádi ravatalozó és egy, az erdélyi hegyekben épült étterem került. 

A Mai szemmel rovatból a Radelkis KTSZ egykor nagyon korszerű és haladó szellemben épült óbudai irodaházát ismerhetjük meg, a Zöld Oldalak pedig az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) aktuális jelentését ismerteti. 

A Metszet itt előfizethető. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások