Rajki Diána | 2016.11.14
A felújítási munkák során különleges burkolat került a hagyományőrző Mátai Ménes lovardájának homlokzatára a Hortobágyon.


A renoválás során fontos szempont volt, hogy a lovarda acélszerkezetes csarnokaiba természetes fény jusson be úgy, hogy a lovak ne ijedjenek meg a saját árnyékuktól – így bőven akadt kihívás a Varga Béla és Ükös Tamás építészek által vezetett csoportnak. Hogyan sikerült e a két igénynek megfelelnie a Tecton Kft. csapatának a tervezés során?

A hortobágyi ménest egy 1671-es levéltári feljegyzés említi először, amelyet Debrecen szabad királyi város alapított. A több mint 300 éves múltra visszatekintő Mátai Ménes ma állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében. Közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központjának számít.


Tartós és extrém megoldás

A ménes tulajdonosainak tervei szerint a lovardában lévő két versenypálya nemzetközi beltéri versenyek számára is hátteret fog biztosítani, aminek megvalósításához pályázati forrásra lesz szükségük. E terv megvalósításának első lépcsőfoka volt a Mátai Ménes 80-as évekből visszamaradt, elavult, hullámpalával burkolt verseny- és gyakorlópályájának helyet adó épületek felújítása, különös tekintettel a homlokzatokra.

„A felújítás során cél volt, hogy olyan burkolati rendszert válasszunk, amellyel megoldható az extrém építészeti koncepció” – mesélte Ükös Tamás, a lovarda épületeinek felújítását vezető építész tervező.

„Fontos volt, hogy az épületbe minél több természetes fény jusson be úgy, hogy a lovakat ez ne zavarja, mivel a ménes szakembereinek elmondása alapján tudjuk, a lovak megijednek az éles árnyékoktól. Kettős homlokzatburkolatot hoztunk létre: az Eternit által forgalmazott Cedral lapok polikarbonát felületre kerültek, így oldották meg a szélzárási funkciót. Azokon a részeken, ahol fényt szerettünk volna bejuttatni az épületbe, ott a Cedral lapból áttört felületet hoztunk létre, ritkítottuk a lapok elhelyezését a szerkezeten, így az időjárásálló és merev homlokzatburkolat árnyékolóként is kiváló funkciót lát el.”

A Cedral szálcement homlokzatburkolati lapokat a bevilágítás hatékonysága és a nap beesési szöge miatt az épület tetején ritkábban, az épület alja felé haladva pedig egyre sűrűbben kerültek a homlokzatra. A Cedral lapok függőleges elhelyezése és a színezett lapok textúrája különleges optikai mélységet adnak a homlokzatnak. A műemlék jellegű épületegyüttes ezzel egyedi, modern és extrém külsőt kapott, amely hosszú élettartamú és gyakorlatilag nem igényel utólagos karbantartást.

A kiváló minőségű szálcement Cedral homlokzati lap család az építészeti kreativitás modern eszköze, amely a szépségével és használati előnyeivel is kiemelkedik a homlokzati lapok körében. Széles szín- és formaválasztéka igazán jó lehetőséget kínál egyedi és attraktív homlokzati megjelenés kialakításához, kiegészítő elemeinek köszönhetően pedig megfelelő műszaki megoldások párosulnak mindehhez.


Különleges homlokzathoz szép tető is dukál

A lovarda főépületének tetejére a síkfelületű, elegáns megjelenésű, egyenes vágású Róna tetőcserép került, amely a Creaton South-East Europe Kft. tetőcserép csapatának állandó tagja. E cseréptípust az egyenes vonalak kedvelőinek igényeire szabták. A klasszikus szépségű tető remekül illeszkedik a hagyományt és a modernitást ötvöző lovarda épületéhez, hiszen a klasszikus és a modern ötvözése a mai kor építészetének kedvelt és kézenfekvő megoldásai között szerepel.

A Magyarországon gyártott Creaton Róna hornyolt kerámia tetőcserép íves vagy egyenes vágásával, különböző formáival, valamint sima felületével a variációk széles tárházát kínálja mind a felújítók, mind az építkezők számára, akár mezőgazdasági-, akár történelmi környezetben, de városi közegben is.

(x)

www.eternit.hu
www.akcio.eternit.hu

Építész tervező:
Tecton Építészmérnöki és Tanácsadó Kft.
Varga Béla vezető tervező
Ükös Tamás projektépítész

Építész munkatársak:
Bálint Katalin, Győri Balázs, Kollár Dalma, Lipták Margit, Németh Dia, Vizi Attila

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások