cikk

Lakókomfort és az üveg: fény vs. védelem


d.adel | 2023.06.01

Természetes fény vs fényvédelem és hőszabályozás egyszerre? Nézzük az üveg és annak feladata mögé – a lakásban.

Gyakran említett összehasonlítással élve: egy drága, de kevésbé jó üvegezéssel ellátott ablakokkal megépített, akár felső kategóriás, panorámás lakás tulajdonosa több millió forintot is kifizethet azért, hogy a lakás árában borsosan kifizetett panorámát drága árnyékolókkal eltakarja. Miközben elég lenne egy megfelelően összeállított üvegkombináció, amely a kellő mennyiségű fény beengedése mellett megfelelő módon véd a felmelegedéstől. Ez is a lakókomfort része, amely ma Magyarországon még ritkábban fókusztém.

Nem úgy külföldön, ahol a laminált és bevonatos üvegkombinációkkal számtalan igény kielégíthető, éghajlattól, tájolástól, funkciótól függően összeállított üveggel.

Üveg a házon – különböző léptékben

Európai példákon jól szemléltethető, hogy különböző méretű és funkciójú, valamint földrajzi elhelyezkedésű lakóépületek esetén a minőség egyik ismérve a lakókomforthoz is hozzájáruló minőségi üvegezés. Ez különösen fontos, ha a homlokzat jelentős részét üveg borítja.

Az Év épülete lett Bulgáriában, 2017-ben, az Advanced Architecture Apartments (A3), az izgalmas és dinamikus formavilágú, öt egységből álló lakóház, amelynek homlokzata szinte teljesen egészében üveggel borított. A mintegy 100 méter magas épület üvegfelületeinek napfény elleni védelméről és a semleges kinézetű üveg által biztosított jó hőszigetelés kombinációjáról a Guardian SunGuard® SN 70/37 bevonatos üveg gondoskodik. Az épület által kínált komfortra jellemző, hogy a beltérbe jutó természetes fény megfelelő mennyisége a belső hőmérséklet egyszerű szabályozásának lehetőségével párosul. (Építészet: Starh)

Spanyolországban, El Portixol és Cala Blanca között épült a Sardinera-ház, amelynek nagy méretű üvegfelületei kettős bevonatot kaptak. Ezek a hő- és hangszigetelés mellett a napfény elleni védelemben és a beltéri kellemes hőmérséklet biztosításában is szerepet játszanak.

Kár is lenne redőnyökkel eltakarni a Földközi tengerre néző kilátást!

Az egyenes vonalvezetésű épület karakterét többek között a nagy üvegfelületek határozzák meg, amelyeknek csupán egy funkciója, hogy megmutassa a panorámát. A tervező a Sardinera-ház külső, a használók minden kényelmét szolgáló területeit az épület folytatásaként, annak kiegészítéseként értelmezte. Az épület a fenntarthatósági követelményeknek is maximálisan megfelel, ugyanis A energiaosztályú besorolást kapott. (Építészet: Ramón Esteve Arquitectura)

Frankfurt Sachsenhausen-Süd városnegyedben mintegy 50 évig meghatározó látvány volt a Henninger torony (Henninger Turm), a Henninger sörfőzde gabonatároló silóként használt épülete. Annak 2013-ban történt lebontása után a helyére egy 140 méter magas, ultramodern toronyházat építettek 210 luxuslakással. A Meixner Schlüter Wendt építésziroda által tervezett épület sziluettje egyértelműen az eredeti ipari épületéhez hasonlít. Az épület előremutató építészeti megoldásaival 2015-ben elnyerte az International Iconic Award díjat a „lakóépületek” kategóriájában.

A homlokzatot a különféle formák, színek és struktúrák összjátéka határozza meg, többféle anyag, üveg, alumínium és természetes kő felhasználásával. Az íves üveghomlokzathoz a Guardian SunGuard® SN 51/28 és SN 62/34 napfényszabályozó bevonatú üvegeket választottak. A multifunkciós bevonatos üveg igény szerint nagy mennyiségű természetes fényt ereszt át, miközben hozzájárul az energiamegtakarításhoz is a kitűnő napfény elleni védelem révén. A bevonat a mesterséges fény használatának optimalizálásához is hozzájárult, mindezt kiemelkedő hőszigeteléssel kombinálva az üvegfelületeket az épületben tartózkodók komfortérzetének egyik kulcsaként is említhetjük – az év bármely szakában.

Guardian glass: Wellbeing – Build Marketing

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások