sebesp | 2017.02.23
Legoland Discovery Center Nyíregyházán, Aranybánya témapark és egy üveghíd – többek között ezek jöhetnek a kiemelt turisztikai jelentőségűvé nyilvánított Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térségen.

Kiemelt turisztikai térséggé nyilvánították a 105 településből álló Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség vidékét, ahol a kormány 102 milliárdot költhet 49 fejlesztésre uniós és hazai pénzből. A javasolt projektek közé tartozik egy Legoland Discovery Center, vagyis egy Lego játszóház felépítése Nyíregyházán, egy gyalogos híd a Bodrog felett és egy üveghíd Sátoraljaújhelynél.

A kormány elfogadta a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség 2017-2020-ra szóló stratégiai fejlesztési programját – írta a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat.

Tokaj európai uniós finanszírozású fejlesztései a rendelet szerint 29,5 milliárd forintot tesznek ki, közülük kiemelkedik 21,1 milliárd forinttal a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasútvonal villamosítása.

Egy javaslat szerint gyalogos híd is épülne a Bodrog felett Tokajnál "a tokaji sziget attraktivitásának fejlesztésére", Sátoraljaújhelynél pedig egy üveghidat építenének a Szárhegy és a Várhegy között. Ez a sátoraljaújhelyi vár fejlesztésével együtt 2,5 milliárdos támogatási keretre számíthatna.

A Felső-Tisza uniós finanszírozású fejlesztései 2,73 milliárd forintot tesznek ki, a legnagyobb, 1,5 milliárd forintos részt a kisvárdai vár turisztikai fejlesztése jelenti. Telkibányán egy Aranybánya Témapark létrehozására is javaslatot tettek, ennek 1,5 milliárdos lenne a támogatási kerete.

A Nyírség uniós fejlesztéseire a rendelet szerint 5,38 milliárd forintot szán a kormány, a legjelentősebbek a Nyíregyházi Állatpark és a Sóstói Múzeumfalu fejlesztései, egyenként 1,5 milliárd forinttal. A hazai forrásokból 9,5 milliárdos keretet szánhatnak egy Legoland Discovery Center létrehozására Nyíregyházán, vagyis ott, ahol a Lego gyára is működik.

A Legoland Discovery Centerek lényegében Lego játszóházak, kisebbek a Legoland vidámparkoknál, de az attrakcióik között 4D mozi és Lego-kockákból épült Miniland makettvárosok is szerepelnek. lyenből a világon 18 hasonló komplexum működik, Európán belül csak Berlinben és Oberhausenben, illetve Manchesterben van hasonló.


Forrás: hvg.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások