hír mÉsz modern építészet

Listázták a veszélyeztetett magyar modern építészetet


sebesp | 2021.02.11

Hetven modern magyar épületet került listára a múlt század 60-as és 70-es éveinek jól vagy kevéssé ismert építészeti alkotásairól.

A veszélyeztetett, vagy egyes esetekben már átalakított hatvanas-hetvenes évekbeli épületeket bemutató „Magyar modern” adatbázist a Magyar Építőművészet (MÉ) 1958–1979 között megjelent számai alapján állították össze. Elsősorban az egyes épületek minősége és ismertsége, valamint a veszélyeztetettség lehetősége voltak a kiválasztás meghatározó szempontjai. Alig ismert házak is bekerültek a válogatásba, amelyek méltók arra, hogy a már jól ismertekkel együtt legyenek említve. A gyűjtés során arra is figyeltek, hogy az ország minden részét lefedje a válogatás. Az egyes épületek alapadatai, mint az építész, tervezővállalat neve, építés éve a Magyar Építőművészet korabeli számaiból származnak.

A védettségi besorolást a muemlekem.hu oldalon található információkból gyűjtötték ki. A fotók legtöbbje a Magyar Építőművészetből származik.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) közösségi média oldalán a megjelenéssel párhuzamosan felhívást is közzétett, mely szerint további 1956-1990 között épült magyar modern épületekkel gazdagítanák a rendszerváltás előtt épült épületeket felvonultató „Magyar modern” adatbázist.

Forrás: nka.meszorg.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások